Majandusteadlane: kriisi lõpp on keeruline küsimus

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Raul Eamets.
Professor Raul Eamets. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli makroökonoomika professori Raul Eametsa sõnul on nii majanduskriisi alguse kui lõpu määratlemine keeruline küsimus, sest ühest majanduskriisi definitsiooni ei ole.


Makroökonoomikas on kõige levinum käsitlus, et kui SKT 4 kvartalit järjest aastases võrdluses kasvab, siis on majanduskriis lõppenud, rääkis Eamets. Seda käsitlust aluseks võttes on Eesti kriisist läbi saanud, lausus professor.

Kriisi alguse määratlemine on Eametsa sõnul veelgi keerulisem. Majandussõnastikud ütlevad, et kui majandus 2 kvartalit järjest langeb, siis on tegemist majandussurutisega, märkis ta.

Selles, et ka Euroopas ja maailmas majanduskriis möödas on, Eamets päris kindel pole. «USA näitajad on suhteliselt head olnud, aga Euroopas nii head pole olnud,» lausus ta. Euroopas küll loodetakse, et kriis on möödas, kuid lahtisi otsi on veel küll ja küll, tõdes Eamets.

Ta ei usu aga eriti, et Eestit ebakindla väliskeskkonna tõttu võiks peagi taas majanduslangus tabada. «Sest tundub, et naaberriikidel Rootsil ja Soomel läheb hästi ning ka euro annab teatud garantii,» lausus Eamets. «Eesti osas oleksin optimistlikum [kui Euroopa osas tervikuna].»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles