Brasiilia hoiatas üleilmse kaubandussõja eest

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia rahandusminister Guido Mantega.
Brasiilia rahandusminister Guido Mantega. Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal vallandunud  valuutasõda toob kaasa üleilmse kaubandussõja, hoiatas Brasiilia rahandusminister Guido Mantega.

Briti majanduslehele Financial Times antud intervjuus kinnitas Mantega, et riik plaanib samme, et rahvusvaluuta reaali edasist tugevnemist takistada ning kavatseb tõstatada valuutakursside manipulatsiooni küsimuse ka Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO).

Brasiilia on üks kohaliku rahvusvaluuta tugevnemise tõttu enim kannatanud riike. Viimase kaheksa aastaga on reaal dollari suhtes tugevnenud enam kui kaks korda, sealjuures tugevnes valuuta eelmisel aastal 4,6 protsenti.

Tugevnev rahvusvaluuta on soodne  välismaiste kaupade sissetoojatele ehk importijatele, kahjulik aga oma kaupu välisturgudel müüjatele ehk eksportijatele, sest kalli hinnaga kaupa on raskem müüa. Seetõttu tekitab rahvusvaluuta tugevnemine riikidel kaubanduspuudujääki.  Mantega tõdes, et USAga  kaubavahetuses on ajast, mil ühendriigid hakkasid kaubandust rahapoliitk lõdvendamisega turgutama, 15 miljardi dollari suurune ülejääk asendunud 6 miljardi dollari suuruse puudujäägiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles