BP hädas uue lekkega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Video: BP avalikustas pildid naftalekkest
Video: BP avalikustas pildid naftalekkest Foto: Reuters

BP oli torujuhtme lekke tõttu sunnitud sulgema 95 protsenti tootmisest Põhja-Ameerika suurimas naftamaardlas, turgudel võib täna jääda kätte saamata kuni 15 protsenti USA toornaftast.

Trans-Alaska torujuhtmete süsteemi tabanud leke juhtus ajal, mil Mehhiko lahe naftalekke uurimine alles käib. Pikem katkestus Alaskas kärbiks valusalt BP toodangut ning mõjuks räsivalt kasumitele.

BP omab torujuhtme omanikust Alyeska Pipeline Service Companyst 46,93 protsenti. Ülejäänud omanikud on ConocoPhillips, ExxonMobil, Chevron ja Koch Alaska Pipeline Company (vastavalt 28,29 protsenti, 20,34 protsenti, 1,36 protsenti ja 3,08 protsenti.)

Prudhoe lahe naftaleiukoht on BP, ConocoPhillipsi ja ExxonMobili omanduses vastavalt 26, 36 ja 36 protsendiga, ülejäänutele kuulub 2 protsenti. Naftavälja operaator on BP.

Leke on Trans-Alaska torujuhtmes, mille kaudu 14-15 protsenti USA toornaftatoodangust 800 miili kaugusele Valdezisse voolab, kus see tankeritele laetakse. Tegemist on ainsa juhtmega, mis naftat Prudhoe lahest turgudele toimetab.

Tänase seisuga on turud paremini varustatud kui aastal 2006, mil BP viimati oluliselt tootmist vähendama pidi – kui Prudhoes avastati roostetanud torujuhtmeid. Tol korral tegid naftahinnad märgatava hüppe.

Lekke põhjust uurivad osariigi ja föderaalregulaatorid, samuti firma ise. Kui olukorda paari päeva jooksul kontrolli alla ei saada, surutakse naftahindu aga taas ülespoole.

BP teatas, et üritab tootmist seisata ja võtab kasutusele ettevaatusabinõud, et vältida juhtmete kinnikülmumist.

Alyeska, mis on ühtlasi torujuhtme operaator, ütles, et lekkinud nafta avastati ühe pumbaruumi keldrist. Leke olevat betoonümbrisega torus, mis tuleb remontimiseks kõigepealt välja kaevata.

Firma lisas, et kaalub juhtme peatseks taaskäivitamiseks erinevaid võimalusi, mõeldud on ka möödavoolutoru ehitamise peale.

Ühe lähedalseisva isiku sõnutsi ei ole naftat tundrasse veel sattunud ning ilmselt saadakse olukord nädalaga kontrolli alla.

Detsembris voolas juhtme kaudu keskmiselt 642 261 barrelit päevas, mis oli enam kui mullune kuu keskmine - 620 000 barrelit.

Valdezi mereterminalis on 18 hoidlat, kuhu mahub kokku enam kui 9 miljonit barrelit naftat. Neist töötavad aga vaid 14. Eilse hommiku seisuga oli terminalis Alyeska teatel veel vaid 35 protsendi varudest ehk ligikaudu 2,5 miljonit barrelit.

Pikema katkestuse puhuks sadamas piisavalt varusid pole.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles