Ebakindlus kasvab igas maailma nurgas

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JOEL SAGET/AFP

Grant Thorntoni 36 riigis läbiviidud uuring näitas, et suurema osa ettevõtjate optimism nii oma riigi kui ka ettevõtte edaspidise käekäigu suhtes kukkus tänavu I kvartalis viimase kolme aasta madalaimale tasemele. 

«Pole ka imestada, sest põhjuseid pessimismiks jagub küllaga: haavatavad finantsturud, naftahinna kõikumine, mure terrorirünnakute pärast, ebakindlus seoses võimaliku Brexitiga ja USA presidendivalimiste tulemusega on ettevõtjad ettevaatlikuks teinud. Seda nii Euroopas, USAs, Ladina-Ameerikas kui ka Aasias. Ebakindlus on nii suur, et isegi positiivsed majandusnäitajad nagu tööpuuduse vähenemine paljudes riikides, sh USAs ja Saksamaal ning jaekaubanduse käibe kasv, ei suuda ettevõtjaid helgemale lainele häälestada, » analüüsis uuringu tulemusi Grant Thornton Balticu juhtiv partner Mati Nõmmiste. 

Auditeerimis- ja raamatupidamisettevõte Grant Thornton küsitles I kvartalis 2500 ettevõtjat. Selgus, et vaid 35 protsenti küsitletuist ootab järgmise 12 kuu jooksul käibekasvu: see on madalaim tulemus alates 2012. aasta II kvartalist. Ootused ekspordi kasvatamise suhtes on veel nigelamad: vaid 13 protsenti ettevõtteist usub järgmise 12 kuu jooksul suutvat rohkem eksportida ning see on viimase viie aasta madalaim tulemus.

Nõmmiste tõdeb, et kui vaadata Balti riike, siis on just Eesti ettevõtjad need, kelle ootus nii käibe kui ka ekspordi kasvu suhtes on võrreldes möödunud aasta IV kvartaliga kõige rohkem kukkunud. «Samas peaks Eesti ettevõtjate majanduslikele väljavaadetele tuge lisama asjaolu, et Euroopa riigid paistsid uuringus silma sellega, et viimaste kvartalite jooksul pole nende ärioptimism kahanenud, vaid püsinud stabiilsena. Seda pea ainsa regioonina maailmas,» sõnas Nõmmiste. 

Nõmmiste soovitab Eesti ettevõtjatel praegu valitsevat ebakindlust siiski mitte väga südamesse võtta ja pöörata olukord enda kasuks, «praegu on hea võimalus oma ettevõttesse investeerida nii töötajatesse, tootearendusse kui ka tehnoloogiasse, et olla valmis majanduse kasvuaastateks.»

Üks optimisminoot leidus Nõmmiste sõnul uuringus siiski ka, mis käis samuti Balti riikide ettevõtjate kohta. Peaaegu viiendik 36 riigi ettevõtjaist plaanib sel aastal töötajatel palka tõsta vähemalt inflatsiooni võrra, mis on viimase viie aasta rekordarv.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles