Saksamaal maksti elektritarbimise eest peale

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Pühapäeval, 8 mail püstitas Saksamaa uue rekordi taastuvenergia tootmises. Elektrihinnad läksid negatiivseks mitmeks tunniks, mis tähendas seda, et tööstustarbijatele maksti elektritarbimise eest peale, vahendab Quartz.

Tänu päikselisele ja tuulisele ilmale kella ühe ajal pärastlõunal tootsid päikese-, tuule-, vee- ja biomassi taimed kogu tarbitud 63-st gigavatist energiamahust tervelt 55 gigavatti, ehk 87 protsenti.

Saksamaa puhta energia mõttekoja Agora Energiewende uuringu kohasel oli möödunud aastal taastuvenergia keskmine osakaal kogu tarbimisest 33 protsenti. 

Kriitikud vaidlevad, et päevased tõusud ja langused taastuvenergia tootmises panustavad siiski ainult nishi osa suurte riikide energia toodangusse. Kuid see väide tundub aina enam vastuoluline.

Saksamaa plaanib üle minna 100 protsendisele taastuvenergiale aastaks 2050 ning ka Taani tuulegeneraatorid toodavad teatud hetkedel rohkem energiat kui kohalikud tarbida jõuavad mistõttu eksporditakse ülejääk Saksamaale, Norrasse ja Rootsi.

Saksamaa energia ülejääk pühapäeval polnud aga üdini hea uudis. Süsteem on siiski alles väga jäik selleks, et tootjad ja tarbijad saaksid kiirelt reageerida hinnamuutustele. 

Kuigi gaasitehas näiteks lülitati selles olukorras välja siis tuuma - ja kivisüsi jaamasid ei saa nii kiirelt välja lülitada, mistõttu nad pidid võrku tootmist jätkama mitu tundi. Seetõttu teenisid tööstustootjad nagu rafineerimistehased ja valukojad elektrit tarbides raha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles