Naftakriisi ette näinud mees vaatab kahtlevalt Saudi Araabia poole

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP

Zach Schreiber ennustas kaks aastat tagasi ette suurt naftakriisi, mis tõi tema firmale 1 miljardi suuruse kasumi. Nüüd hoiatab mees Saudi Araabia finantskriisi eest, vahendab CNN.

Kui Schreiber räägib, inimesed kikitavad kõrvu ja kuulavad. Naftahind langes veebruaris 26 dollarise barreli tasemele ja on põhjustanud peavalu Saudi Araabiale ja teistele naftast sõltuvatele riikidele.

Saudi Araabia on juba oma kulutusi kõvasti kärpinud ja proovib nüüd meeleheitlikult raha koguda. Möödunud nädalavahetusel vallandati Saudi Araabia pikaaegne naftaminister Ali al-Naimi. Schreiber usub aga, et asjad lähevad ainult hullemaks.

«Saudil on kaks kuni kolm aastat joosta, kuni sein ette tuleb,» ennustab Schreiber. Mees kuulutab, et Saudi Araabiat ohustab strukturaalne maksejõuetus, mille tingivad suured kulutused ja odav nafta.

Saudi Araabial oleks vaja, et naftahind püsiks 100 dollarise barreli peal, et oma eelarvega tasakaalus olla. Riigi valitsus on hoogsalt raha kulutanud oma nõudliku 30 miljoni elaniku peale. Samasugust pillavat eluviisi ei saa nii madala naftahinnaga ülal hoida. Saudidel on ka väga suur kaitse-eelarve, mille tingib karm Lähis-Ida piirkond, rivaalitsemine Iraaniga ja ülestõusude oht. Kuid naftahinna languse tõttu nad siiski kärpisid oma kaitse-eelarvet 3,6 protsendi võrra. 

Saudi Araabia keskpank istub 600 miljardise reservi otsas, mis on üsna korralik mustade päevade fond, kuid samas on riik juba kulutanud sellest 140 miljardit võrdlemisi lühikese ajaga. Rahvusvahelise valuutafondi arvates ohustab selline tempo riigi võimekust kriis täies mahus üle elada. 

Selline ebakindlus on sundinud Saudi-Araabiat müüma viis protsenti riigi kroonijuveelist, naftagigandist Aramcost. 

«See on hullumeelne, kui nad müüvad oma kuldse hane siis kuidas nad üldse midagi finantseerida saavad? Nad panevad oma tuleviku hüpoteeki,» räägib Schreiber. 

Samas tõi Schreiber välja aspektid nagu USA dollari kursi tugevnemine, mis muudab naftaga kauplemise kallimaks, elektriautode populariseerimise ja Hiina plahvatusliku riigivõla, mis pole jätkusuutlik ja ohustab tulevast nõudlust.

Kõik eelnev seletab, miks Schreiber soovitab inimestel osta USA dollarit ja panustada Saudi riaali vastu. 

«Loodame parimat aga valmistume halvimaks,» sõnas Schreiber. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles