Alo Streimann: offshore-firmades pole midagi ebatavalist

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Streimann arutleb Panama paberite lekke üle.
Alo Streimann arutleb Panama paberite lekke üle. Foto: Internet

Tegelen juba 1999. aastast paatide tootmisega ja jahtide müümisega, valdavalt Ida-Euroopa regioonis ja Skandinaavias.

Olen kindlasti seotud paljude off-shore firmadega ja selles midagi ebatavalist ei ole. Ettevõtted, kus olen juhatuse liige, tegelevad mootorjahtide müügiga kogu Ida-Euroopas. Jahid registreeritakse valdavas enamuses nn mugavuslippude alla ehk siis off-shore firmadesse. Panama lipp on maailmas laevadel üks populaarsemaid ja valdavalt reguleerib maailmas seda ala Istanbuli konventsioon. Registreerime selliseid firmasid isegi riiulile valmis. Samuti annavad omanike firmad välja volitusi, ka mulle ja laevade kaptenitele.

Iseenesest pole off-shore firmas midagi halba, nii kaua kuni sinna raha ei kanta, et maksudest kõrvale hoida. Vastupidi - off-shorest raha saamine Eesti firmadesse on väga tervitatav, sest siis muutub raha nähtavaks ja maksustatavaks. Laevanduses on kasutusel palju selliseid firmasid ja makseid.

Midagi ebatavalist ei ole ka selles, et hetkel avalikustatakse, kellel on selliseid firmasid või kes on selliste volituste alusel tegutsemas. Käesoleva aasta suvel peavad kõik Inglismaa registris olevad firmad avalikustama oma tegelikud kasusaajad.

Paljud firmad, sealhulgas maailma suurimad finantsorganisatsioonid kasutavad off-shore firmasid. Hiljuti oli võimalik lugeda, kuidas väga soliidsed pangad lõid trusti Ukraina presidendi firmade erapooletuks haldamiseks tema presidendiks oleku ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles