Panama paberite eelmine leke: nimedelt rebiti saladuskate

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panama Citys; samas majas asuvad ka samadele omanikele kuuluvad varahaldusettevõtted.
Mossack Fonseca peakorter Panama Citys; samas majas asuvad ka samadele omanikele kuuluvad varahaldusettevõtted. Foto: Eduardo Grimaldo / AFP

Avaldame uuesti kaks aastat tagasi toimunud esimesest Panama paberite lekkest selgunud seosed Eestiga. Lugu ilmus esmakordselt 11. mail 2016.

Panama offshore-firmade andmelekkes päevavalgele tulnud 108 Eestiga seotud inimese nimed paljastavad, et maksuparadiisides on figureerinud eelkõige venelased, ebaõnnestunud ärimehed ja likvidaatorid. Sealjuures on arvestatav osa offshore-ärist saanud teoks Tallinna kesklinnas asuva Larsseni kontori kaudu.

Kui uskuda Mossack Fonseca andmeid, siis võib just tandemit Aleksei Saaremägi (49) ja Leonid Agejev (50) – riiulifirmade vahendamisega tegelevad ärinõustajad – nimetada Eesti offshore’induse ristiisadeks.

Esmaspäeva õhtul avaldatud Panama andmebaasist selgub, et Eestiga on seotud kokku 108 klienti ning 82 siinset aadressi. Sealjuures viivad paljud lekke niidid Tallinna Narva maanteele, kus Saaremägi ja Agejev on 20 aastat soovijaile offshore-ettevõtteid vahendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles