Maailma tippökonomistid: maksuparadiisidele ei ole mingit õigustust (12)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas Piketty
Thomas Piketty Foto: TT News Agency / Scanpix

Mitmete maailma tuntumate majandusteadlaste poolt allkirjastatud avalikus kirjas kritiseeritakse poliitikute tegevusetust maksuparadiiside mõju likvideerimisel, kirjutab Bloomberg.

Heategevusorganisatsiooni Oxfam poolt organiseeritud kirjas väitsid ökonomistid, et «territooriumid, mis lubavad varasid riiulifirmade abil peita või julgustavad tegelikkuses mujal tegutsevaid ettevõtteid oma kasumeid nendel territooriumitel raporteerima, moonutavad maailma majanduse toimimist.»

«Sellised off-shore valdusettevõtted vähendavad valitsuste võimet makse koguda ning poliitikud peaks sellele reageerima, nõudes ettevõtetelt maksustavate tegevuste raporteerimist igas riigis, kus need tegutsevad,» selgitati kirjas vajalikke samme.

Pöördumise allkirjastajate seas oli näiteks tänapäeva üks tuntumaid majandusteadlasi, bestselleri «Kapital 21. sajandil» autor Thomas Piketty, IMFi endine peaökonomist Olivier Blanchard, Nobeli majanduspreemia laureaat Angus Deaton ning Columbia ülikooli Maa instituudi direktor Jeffrey Sachs.

Kiri avaldati seoses neljapäeval Suurbritannias toimuva kõrgetasemelise korruptsioonivastase konverentsiga ning nn Panama paberite skandaali taustal.

Täna õhtul avatakse seni vaid valitud hulga ajakirjanike käsutuses olnud Panama paberite andmebaas avalikkusele. Panama konsultatsioonifirmast Mossack Fonseca lekkinud paberite hulgast on nüüd igaühel võimalik otsida firma klientide maksuvabades piirkondades registreeritud äriühingute tegelikke omanikke.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles