Usbekistani altkäemaksuskandaal viis Norra riikliku telekomifirma nõukoguliikmed ametist

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telenor on Norra suurim operaatorfirma.
Telenor on Norra suurim operaatorfirma. Foto: AP / Scanpix

Norra telekomifirma Telenor teatas, et kolm nõukogu liiget, nende seas ka nõukogu aseesimees Frank Dangeard lahkuvad ametist, kirjutab Reuters.

Lisaks Dangeardile lahkuvad ettevõtte palgalt ka Marit Vaagen ja Burckhard Bergman, kolmapäeval nimetatakse nende asemel ametisse Jacob Aqraou ning Siri Beate Hatlen, kolmandat kandidaati veel kaalutakse.

Nõukogu liikmete väljavahetmist nõudis ettevõttest 54 protsenti omav Norra valitsus, kuna ei olnud rahul selle tegevusega Usbekistani altkäemaksuskandaali uurimisel.

Nimelt omab Telenor 33 protsenti Venemaa telekomioperaatoris Vimpelcom, mis jäi paar aastat tagasi vahele hiiglaslike altkäemaksude andmisega Usbekistani presidendi lähikondsetele, et lihtsustada ettevõtte tegevust riigis.

Hollandis peakorterit omav Vimpelcom teatas veebruaris, et nõustus maksma kokku 795 miljonit dollarit trahve, et USA ja Hollandi läbiviidavad uurimised lõpetada.

Telenori raputas skandaal üsna korralikult. Eelmise aasta oktoobris pani ameti maha toonane nõukogu esimees Svein Aaser, eelmisel kuul kirjutasid lahkumisavalduse finantsjuht ja peajurist, kuna riigi poolt konsultatsioonifirmast Deloitte tellitud auditi järgi oli ettevõte Vimpelcomi probleemi saamatult lahendanud.

Sama raporti järgi ei olnud Telenori töötajad altkäemaksu andmisega seotud. Mullu 22. oktoobril teatas ettevõte,  et kannab seoses Vimpelcomi osalusega maha 7,5 miljardit Norra krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles