Saladuslik pank, mis juhib maailma (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baselis asuva Rahvusvahelise Arvelduspanga hoones peavad keskpankade juhid aeg-ajalt koosolekuid, mille jututeemad on kõige kiivamalt hoitud saladus.
Baselis asuva Rahvusvahelise Arvelduspanga hoones peavad keskpankade juhid aeg-ajalt koosolekuid, mille jututeemad on kõige kiivamalt hoitud saladus. Foto: Reuters / Scanpix

Homme ja ülehomme viibib Eesti Panga president Ardo Hansson Rahvusvahelises Arvelduspangas (BIS) keskpankade juhtide kohtumisel. Maailma vägevamaimate keskpankade juhid kogunevad kord iga kahe kuu tagant, Hansson osaleb neist keskeltläbi kolmel-neljal aastas.

Kohtumisel arutatakse maailma rahapoliitikat nii koosolekuruumis kui ka õhtusöögil, kus pakutakse suurepärast toitu ja parimat veini, mis Šveitsis saada on. Kõik jutuajamised on konfidentsiaalsed. Avalikustamisele ei kuulu ei päevakord, protokoll ega isegi osalejate nimekiri. Mõnikord tehakse lühikesi pressibriifinguid või üldised pressiteated, kuid mitte kunagi ei avalikustata mitte midagi konkreetset. Tõsi, Eesti Pank kinnitas, et nemad on Ardo Hanssoni osavõtust alati teavitanud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles