Põlatud äri päästab naftafirmasid põhjast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta puurtornid. Pilt on illustratiivne
Nafta puurtornid. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Maailma suurimad naftafirmad on aastaid põlanud ärisektorit, mis teeb naftast erinevaid kemikaale, näiteks värvi või plasti. Aga nüüd on just selle äri hiilgeaeg – suurtele naftafirmadele nagu Exxon või Royal Dutch Shell aga on see päästerõngaks kümnendi madalaimate naftahindade vastu.

«Kemikaalid on pildile naasmas,» sõnas Shelli finantsjuht Bloombergile.

Headel aegadel andsid kõrged nafta- ja gaasihinnad miljoneid eurosid kasumit, muutes kemikaalitööstuse naftafirmade jaoks vähetähtsaks. Nüüdsel ajal, mil suured naftafirmad raha kaotavad, on kemikaalitööstus üks suurimaid, kui mitte suurim, rahaallikas.

Kemikaalitööstusele on seega madalad nafta- ja gaasihinnad suurepärased – madalam toormehind tähendab kõrgemaid marginaale.

«Naftakeemia sektoril läheb suurepäraselt,» ütles Total SA finantsjuht Patrick de la Chevardiere. Exxon Mobili jaoks tuli ligi 75 protsenti esimese kvartali 1,8 miljardi euro suurusest kasumist. Kaks aastat tagasi, mil naftahind oli 100 dollari juures, andsid naftast tehtud kemikaalid Exxoni tulust 13 protsenti.

Shell teenis keemiatoodetelt esimeses kvartalis 377 miljonit dollarit, sellal kui kogukasum oli 1,55 miljardit. 

Kui naftahinnad tõusevad, siis keemiatoodete hea aeg lõppeb. Nii Shell kui Exxon on muide rajanud või uuendanud tehaseid, et kasutada ära kildanafta tootmisel tekkiv gaas etaan. Selmet kasutada kalleimaid tooteid, kasutavad naftafirmad toorainena odavamat etaani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles