Valitsus võtab riigifirmadest plaanitust kaks korda vähem dividende (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester.
Rahandusminister Sven Sester. Foto: Viktor Burkivski

Kui 2016. aasta eelarvet koostades plaanis valitsus võtta riigifirmadest 183,9 miljonit eurot dividende, siis nüüd on riik summa langetanud 92,6 miljoni euroni; väljamakseid ei tee valitsus muuhulgas Eesti Energiast.

Tänavuses riigieelarves on kokku dividenditulu ette nähtud küll 183,9 miljonit eurot, ent riik plaanib neid välja võtta kokku 92,6 miljonit eurot, millele lisandub 1 miljonit eurot dividende müüdud aktsiaseltsist Andmevara. Plaanitust väiksem dividend tuleb AS-ist Eesti Loots. Eesti Energiast ei plaani riik aga tänavu üleüldse dividende võtta, et anda firmale paindlikkus ärikeskkonna muutustega toime tulla.

«AS Eesti Energia tulemusi on väga olulisel määral negatiivselt mõjutanud nafta maailmaturuhind ja elektri hind Nordpool elektribörsil, ettevõtte kasum ja rahavood on seetõttu tugevasti vähenenud. Jätkuva ebasoodsa olukorra tõttu energiaturgudel on Eesti Energia osas ettepanek sel aastal dividende üldse mitte määrata,» seisab rahandusministeeriumi koostatud valitsuse korralduse eelnõus.

Praeguse kava kohaselt on suurim dividendimaksja riigifirmade seas seega Tallinna Sadam, kust valitsus kavatseb omanikutuluna välja võtta 35 miljonit eurot. Lisaks plaanib riik võtta välja 31 miljonit eurot dividende Eleringist ning 10,9 miljonit eurot Lennuliiklusteeninduse AS-ist.

Eesti Loto maksab tänavusesse riigieelarvesse dividende plaanide kohaselt 8,1 miljonit eurot ja Eesti Teed 4 miljonit eurot. Eesti Posti dividendimakse saab olema 1,3 miljonit eurot ning Eesti Kütusevaru Agentuuri dividend 1,2 miljonit eurot. Eesti Lootsist võtab riik dividende 880 000 eurot. «AS Eesti Lootsi tulud ja kasum kujunesid 2015. aastal prognoositust väiksemaks, rahavoogu ja likviidsust mõjutasid täiendavad investeeringud,» seisab seletuskirjas.

Väiksemal määral maksavad dividende ka Teede Tehnokeskus, millelt laekub riigile 250 000 eurot. Eesti Keskkonnauuringute Keskus maksab omanikutulu 50 000 eurot ja Eesti Kaardikeskus 15 000 eurot; teised ettevõtted dividende ei maksa. Arvestatud ei ole AS-i Ökosil, AS-i Rocca al Mare Suurhall ega AS-i Levira, sest neis kõigis puudub riigil ainuotsustuseks vajalik kontrollosalus.

Eelmisel aastal laekus eelarvesse riigi enamusosalusega ettevõtetelt dividende kokku 129,1 miljonit eurot. Aastal 2014 oli näitaja 152,4 miljonit eurot, 2013. aastal 101,2 miljonit eurot ja 2012. aastal 116,6 miljonit eurot.

Rahandusminister Sven Sester ütles eelmisel nädalal pärast riigieelarve strateegia osas poliitilise kokkuleppeni jõudmist, et ühe osana riigieelarve tulude poolest vaatas valitsus üle enda dividendiprogrammi. «Leppisime aga kokku ka selles, et ei kiirusta sellel aastal [Eesti Energiast] dividendide välja võtmisega ning vaatame, milliseks kujuneb riigirahanduse olukord ja ka ettevõtte enda positsioon ja tegevus,» ütles Sester.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles