Lõuna-Eesti kuusepalk veereb Lätti

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusepalkide laadimine
Kuusepalkide laadimine Foto: Toomas Huik

Läti piiri läheduses asuvad metsavarumise firmad naudivad olukorda, kus metsamaterjal maksab Lätti müües kohati umbes viiendiku võrra rohkem kui Eestisse müües.

Eriti varmalt müüakse Lätti kuuse saepalki ning seda tõendab ka statistika, mille järgi on kuusepalgi väljavedu Lätti viimastel aastatel kasvanud, vahendab Äripäev. Samas pole see sugugi mõjutanud kuuske saagivaid Eesti saeveskeid – toorme puuduse üle ei kurda keegi.

«Lätis on toormest puudus ja see omakorda on tekitanud hinnatõusu,» rääkis metsandusfirma OÜ Lignator Mets metsaülem Magnus Karukäpp, selgitades, et kui Lätis oli aastaid tagasi majanduskriis ja riik oli pankrotiohus, tõsteti riigimetsas ajutiselt raiemahtu, kuid majandusolukorra stabiliseerudes lõpetati riigimetsast lisaraied ära.

Võrumaa väikese metsavarumise firma OÜ Samm Mets juhatuse liige Janno Samm kinnitas, et ilma Läti turuta oleks neil üliraske puiduturul konkurentsis olla ja temagi veab sageli puidukoormaid Lätti: «Meie asukoht on meie eelis, näiteks Kesk-Eestist ei tasu puitu Lätti vedada.»

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles