Soodsad asjaolud viisid Estonian Celli kasumisse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell tehas Kundas.
Estonian Cell tehas Kundas. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Estonian Celli müügikäive kasvas mullu 13 protsenti ning see viis ettevõtte kasumisse. Kasum ei ole aga jätkusuutlik, ent on tekkinud soodsate asjaolude toel.

Estonian Celli müügitulu oli mullu 8,8 miljonit eurot. Kogu toodangu eksportiv ettevõte otsib uusi sihtturge, millise tulemuslikkust kinnitasid mullu alustatud tarned Lõuna-Aafrika Vabariiki. Ekspordi sihtriikide edetabeli eesotsa tõusis taas Saksamaa 22 protsendiga, järgnesid India, Prantsusmaa, Itaalia ja Lõuna-Korea. Ettevõte müüb puitmassi enam kui 30 riigi paberitööstustele, teatas ettevõte.

Ka majandustulemuse paranemise seisukohast oli 2015. aasta ettevõtte jaoks tähendusrikas.

«Varasemate aastate investeeringud täitsid oma eesmärgi ning kombinatsioonis müügimahtude ja – hindade kasvuga jõudis ettevõte 2015. aastal kasumisse,“ kommenteeris juhatuse liige Siiri Lahe. Tema sõnul ei saa saavutatud kasumit siiski pidada jätkusuutlikuks, kuna selle saavutamisel mängis suurt rolli erakordselt kõrge maailmaturu hind ja soodne valuutakurss. «Tänase hinnatasemega oleks tulemuseks olnud ümmargune null,» nentis Lahe.. Aruandeaasta puhaskasum oli 2,8 miljonit eurot, mis aitas vähendada ettevõtte tegutsemisperioodil kuhjunud kahjumit 19 miljoni euroni.

Majandustulemuse paranemine annab ettevõttele ka võimaluse järk-järgult tagastada kriisiaastatel ainuomaniku poolt tehtud rahasüst. Heinzel Holding GmbH kandis ettevõttesse strateegiliste investeeringute programmi finantseerimiseks 2012-2013. aastal kokku 17 miljonit eurot.

Efektiivsusinvesteeringud olid möödapääsmatud, et taastada ulatuslikus ja järjest kuhjuva kahjumis oleva ettevõtte elujõulisus. Pankade nõudel vormistati investeeringute finantseerimiseks antud omaniku laen aktsikapitali laiendusena. Paranenud majandustulemus võimaldab omaniku laenu tagastada viies võrdses osas aastatel 2016-2020.

Tehase kuluefektiivsus on paranenud ennekõike tänu 11 miljoni eurosele investeeringule biogaasi kompleksi. Investeeringu tulemusel tootis ettevõte möödunud aastal üle viie miljoni kuupmeetri biogaasi. Praegu asendatakse juba enam kui kolmandik varasemast maagaasi sisseostust enda toodetava biogaasiga.

Jätkusuutliku kasumini on Lahe sõnul siiski veel pikk tee minna. «Nagu 2016. aasta on näidanud ei tohi lootma jääda ettevõtte kontrolli alt väljas olevale turuhindade arengule. Jätkame tööd sisemiste protsesside efektiivsusega. Paralleelselt taotleme valitsuse kontrolli all olevate energiamaksude kooskõlla viimist Euroopas energiaintensiivsele tööstusele kehtivate põhimõtetega,» selgitas Lahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles