Greenpeace’i leke seab vabakaubandusleppe löögi alla

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval Berliinis Brandenburgi värava lähedal Greenpeace’i korraldatud aktsioonil said huvilised lugemiskabiinis tutvuda lekkinud kõneluste materjalidega.
Esmaspäeval Berliinis Brandenburgi värava lähedal Greenpeace’i korraldatud aktsioonil said huvilised lugemiskabiinis tutvuda lekkinud kõneluste materjalidega. Foto: Reuters/ScanPix

Sõbralikud pilgud, suudlused vasakule ja paremale ning ühiselt virtuaalse reaalsuse prillide proovimine – USA president Barack Obama viimane riigivisiit Saksamaale kümmekond päeva tagasi möödus lõbusas ja muretus õhkkonnas. Nädalapäevad hiljem on aga põhjust küsida, kas Obama visiidi keskmes olnud Euroopa Liidu ja USA vabakaubandusleppe (TTIP) sõlmimine läheb ikka nii muretult, kui loodeti.

Möödunud pühapäeva õhtul, kui mitmel pool maailmas tähistati rahvusvahelist tööliste päeva, teatasid Saksa ringhäälingukanalid NDR ja WDR ning ajaleht Süddeutsche Zeitung, et keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace valduses on dokumendid, mis heidavad valgust seni suuresti salajas püsinud läbirääkimistele. Päev hiljem esitlesid Greenpeace’i aktivistid salajasi dokumente digitaalse ühiskonna konverentsil re:publica Berliinis, samuti avaldas organisatsioon lekkinud paberid oma veebilehel.

«Soovime skandaalselt läbipaistmatutesse läbirääkimistesse läbipaistvust tuua,» vahendas Saksa uudistesaade Tagesschau Greenpeace’i esindaja Stefan Krugi sõnu. «Vajame läbirääkimiste lõpetamist ja tõelist debatti,» lausus Krug. Seda eesmärki peaksidki avalikustatud 248 lehekülge salajasi dokumente aitama saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles