Tamkivi: tuulikute ja elamute vahemaa normid võivad saada reaalsuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud.
Tuulikud. Foto: Tairo Lutter

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi hinnangul võivad tuulikute ja elamute vahemaa kohustuslikud normid saada reaalsuseks.

«Igatahes on see teema oluline. Võib tõesti juhtuda, et piirnormid saavad kehtestatud,» ütles Tamkivi kolmapäeval BNSile. Ta märkis, et taolist praktikat esineb ka teistes maades – Suurbritannias, Austrias ja Saksamaal.

Elamute ja tuulikute vahemaa piirnormide rakendumisel tuleks Tamkivi sõnul norme tulevikus tuulikute rajamise keskkonnamõjude hindamise juures arvestada. «Täna on vahekaugused tuginenud keskkonnamõjude hinnangus välja toodud analüüsile. Juhul, kui on mingid kindlad algnumbrid paika pandud, siis keskkonnamõjude hindamiste juures ei saa nendest allapoole ka minna,» rääkis Tamkivi.

Ta lisas, et ministeeriumis on vastavad ametnikud teemaga kurssi viidud, samuti on teemat arutatud ministeeriumi juhtkonna nõupidamisel. «Analüüsime ja vaatame, millised need ettepanekud saaksid olla.»

Tamkivi märkis, et vahemaid on keeruline kehtestada, kuna täpselt pole teada, millist mõju tuulikud pika aja jooksul inimese tervisele võivad tekitada. «Uutel tuulikutel on müratase suhteliselt madal, küll aga häirib inimesi vilkumise ehk varjutuse efekt. Läheduses on suur objekt, mis liigub – see häirib alateadvust. Kuidas see tervisele mõjub – raske ütelda,» rääkis Tamkivi.

Majandusminister Juhan Parts ütles BNSile, et tuulikute püstitamise eelduseks on keskkonnamõju hindamine. Tema sõnul on elamute ja tuulikute vaheliste piirnormide kehtestamise ettepanek tervitatav, kuid selliste normide kehtestamine seaks kahtluse alla keskkonnamõju hindamise tulemused.

Sõltuvalt asjaoludest võiks keeld Partsi sõnul ulatuda kohati ka näiteks 20 kilomeetrini. Samas, kui inimene tahab aga endale näiteks lauda taha ehitada oma tuuliku, oleks kahekilomeetrine piirang liiast, lisas ta.

Postimees kirjutas kolmapäeval, et sotsiaalminister Hanno Pevkur tegi eelmise aasta lõpus ettepaneku keelata tuuleparkide ehitamine elumajadele lähemale kui kaks kilomeetrit, põhjendades seda müra ja varjutuse mõjuga inimeste tervisele. Pevkur saatis keskkonnaminister Jaanus Tamkivile eelmise aasta lõpus vastava kirja.

Pevkur toetus Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teadlaste ettepanekule, mille järgi peavad kuni kahemegavatise võimsusega tuulikud olema eluhoonest vähemalt kahe kilomeetri, kolmemegavatised kolme kilomeetri ja kuni viiemegavatised nelja kilomeetri kaugusel. TTÜ toetus oma ettepanekus analüüsidele, mis koondasid peamiselt Suurbritannia ja Iirimaa tuuleparkide vahetus läheduses elavate inimeste kaebusi.

Küsitletud inimesed kurtsid müra ja tiivikute liikumisel tekkiva varjutuse halva mõju üle. See võib esile kutsuda unehäireid, peavalu, migreeni, peapööritust, väsimust ning ärevus- ja keskendumishäireid.

Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte juhi Ando Leppimani hinnangul tähendaks piirangute seadustamine tuulegeneraatorite püstitamise lõppu Eestis. «Hajaasustusega Eestimaal on iga natukese aja tagant mõni elumaja,» ütles ta ajalehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles