Vähenenud põlevkivi tootmine viis tööstuse taas langusse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupi põlevkivitransportöör. Põlevkivi kaevemahu drastiline vähenemine märtsis vähendas ka kogu Eesti tööstustoodangut.
Viru Keemia Grupi põlevkivitransportöör. Põlevkivi kaevemahu drastiline vähenemine märtsis vähendas ka kogu Eesti tööstustoodangut. Foto: Toomas Huik

Märtsis kahanes mäetööstuse toodangumaht 40,5 protsenti võrreldes mullusega, viies kogu Eesti tööstustoodangu mahu aastavõrdluses taas viieprotsendilisse langusse.

Veebruaris korraks kasvule pööranud tööstustoodangu mahtu kahandas ka 0,7 protsendi võrra vähenenud energiatootmine ning 2,9 protsendi võrra vähenenud töötleva tööstuse toodangumaht.

Toodangu mahu vähenemist töötlevas tööstuse põhjustas eelkõige elektroonika- ja metalltoodete tootmise jätkuv langus, teatas statistikaamet. Suurema osatähtsusega tööstusharudest vähenes toodang veel toiduainete ja kemikaalide tootmises.

Ligi pooled töötleva tööstuse tööstusharudest ei saavutanud statistikaameti andmeil märtsis eelmise aasta mahtu. Kuigi paljudes suurema osatähtsusega tööstusharudes (puittoodete, elektriseadmete ja mööbli tootmine) toodang suurenes, ei korvanud see teiste tööstusharude tootmise vähenemist.

Enim, 25,4 protsendi võrra kahanes keemiatööstuse toodang. Elektriseadmete tootmine kasvas 8,9 ja puittoodete tootmine 5,4 protsenti.

Välisturule müüdi märtsis 70 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Mulluse märtsiga võrreldes vähenes korrigeerimata andmetel toodangu müük ekspordiks kuus protsenti, müük kodumaisele turule jäi samale tasemele.

Veebruariga võrreldes toodeti märtsis tööstuses sesoonselt korrigeeritud andmetel kokku kolm protsenti vähem toodangut, sealhulgas töötlevas tööstuses neli protsenti vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles