Valitsus julgustab kolme miljoniga suurinvesteeringuid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir
Ettevõtlusminister Liisa Oviir Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus otsustas eraldada tuleva aasta riigieelarvest kolm miljonit eurot suurinvesteeringute toetamiseks.

Suurinvesteeringute meetmega toetatakse uute tootmisüksuste loomist ja tehnoloogia soetamist ning olemasolevate tootmisüksuste laiendamist, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Toetusmeetme eesmärk on ministeeriumi teatel luua paremad tingimused majanduskasvuks ning julgustada välisinvestoreid ja Eestis tegutsevaid välisettevõtteid suuremaid investeeringuid tegema, uusi töökohti looma ja eksporti suurendama.

Ettevõtlusministri Liisa Oviiri sõnul  on rahaeraldamise otsus väga tähtis samm majanduse elavdamiseks. «Kõige tähtsam on praegu saada juurde investeeringuid ja luua juurde töökohti suure tööpuudusega piirkondades, nagu näiteks Ida-Virumaa,» ütles Oviir.

Ministri sõnul soovib valitsus suurinvesteeringute meetme abil mõjutada eelkõige selliseid investoreid, kes on valimas investeeringute tegemisel Eesti ja mõne teise riigi vahel.

«Tänasel päeval konkureerime me investeeringute pärast järjest rohkem teiste riikidega ja see meede aitab meil konkurentsis püsida,» ütles Oviir. «Samuti ootame, et investeeringute tulemusel luuakse keskmisest kõrgema palgaga töökohti.»

Ministeeriumi arvutuste kohaselt toob kolme miljoni euro suurune investeeringutoetuste meede kaasa ettevõtjate omainvesteeringu 25–30 miljonit eurot, loob tööstuses umbes 400 uut töökohta, lisab ekspordikäivet 20 miljonit eurot ning lisandväärtust 15–20 miljonit eurot aastas.

«See on kõige kiirema tootlusega investeering, tuues investeeringuks kulutatud summa riigile tagasi 1,5 aastaga,» ütles Oviir.

Lisaks suurinvesteeringute toetusele eraldatakse riigieelarvest maapiirkondade ettevõtluse ja majanduskasvu stimuleerimiseks tuleval ja ületuleval aastal miljon eurot ning alates 2019. aastast viis miljonit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles