Dividendilüps riigiettevõtetest täidab riigieelarvet

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Posti juhatuse esimees Aavo Kärmas on seisukohal, et eks riik
ise vaatab, kust ja kui palju ta dividende saab võtta, Eesti Postile pool miljonit planeeritust enam liiga ei tee.
Eesti Posti juhatuse esimees Aavo Kärmas on seisukohal, et eks riik ise vaatab, kust ja kui palju ta dividende saab võtta, Eesti Postile pool miljonit planeeritust enam liiga ei tee. Foto: Jaanus Lensment

Riigi pingeline rahaseis sunnib riigiettevõtetest võtma rohkem dividende, kui ettevõtete juhatused välja pakkusid.

Nii tegi ASi Eesti Post juhatus 2015. majandusaasta aruandes ettepaneku maksta dividende 801 000 eurot, vahendab Äripäev. Ettevõtte üldkoosolekut esindav majandus- ja taristuminister Kristen Michal otsustas aga numbrit suurendada poole miljoni euro võrra.

Eelmisel aastal käibelanguse läbi teinud ASist Eesti Loots plaanib riik aga dividende välja võtta rohkem, kui ettevõte mullu puhaskasumit teenis. Eesti Lootsi majandusaasta aruandes märgitakse, et 2015. aasta tõi laevakülastuste arvu olulise vähenemise – ettevõte teostas 9397 lootsimist, mis on 10,5 protsenti vähem kui aasta varem.

Kuna senine suurim dividendide maksja Eesti Energia on suurtes raskustes, ei plaani riik energiafirmast lähiaastatel dividende võtta, samas tuli Elering märtsis välja teatega, et maksab tänavu rekordsuured dividendid vaatamata kasumi kahanemisele ja investeerimisvajadusele.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles