Päevakommentaar: viis mõtet prominentide plaanitava pensionifondi kohta (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Nädalaleht Eesti Ekspress kirjutas täna, et grupp prominente ja arvamusliidreid on otsustanud pensionifondideäri pirukast osa saada ning hakata odava haldustasuga pensionifonde pakkuma.

Ettepanek on huvitav ning uue pensionifondi valitseja turuletulek igati teretulnud. Artikli lugemisel tekkis mul mitmeid mõtteid,  mida otsustasin Postimehe lugejatega ka jagada.

1. Tulundusühingu Tuleva kodulehel toodud kalkulatsioonide kohaselt läheks valitsemistasudena pankadele peaaegu veerand kogutud pensionivarast. Tundub, et see number on küll ülepaisutatud, kuid pole ka eriline saladus, et pensionifondide juhtimine on meil üks paremini tasustatud majandusharu. Äripäeva värske palgamaksjate edetabelis on Danske Capital 14., SEB Varahalus 20. ja Swedbank Investeeringud 22. kohal. See, kas nii kõrged palgad ka adekvaatsed on, on teine küsimus. Viimaste aastate edukaima pensionifondide valitseja, LHV Varahalduse keskmise töötajate palk igatahes Eesti 600 parima hulka ei kuulu.

2. Tulundusühing Tulev kavatseb hakata pensionivara investeerima indeksifondidesse, mis iseenesest ei ole meie pensionifondide turul mitte midagi uut. Pensionifondid on investeerinud nii tavalistesse kui ka börsil kaubeldavatesse fondidesse juba pensionifondide algusest saadik. Finantsinspektsioon kritiseeris mõned aastad tagasi pensionifonde just selle eest, et investeerivad liiga palju börsil kaubeldavatesse fondidesse, aga haldustasusid võetaks nagu aktiivselt juhitavate fondide juhtimise eest.

3. Ajaleheartiklis on toodus näide kui palju võidaks Eesti rahvas, kui kõik pensionifondid oleks investeerinud võrdselt kahte börsil kaubeldavasse indeksifondi Vanguard Global Stock Index Fund (VANGLVI) ja Vanguard Euro Government Bond Index Fund (VANEGBX), oleks portfelli keskmine tootlus olnud seitse protsenti aastas ja rahvas oleks võitnud kokku üle poole miljardi euro. Artiklist ei selgu, millist perioodi on tootluse arvutusel aluseks võetud. Maailma ühe suurema fondivalitseja Vanguard kodulehelt nähtub, et 10 aasta Vanguard Global Stock Index Fund’i 10 aasta keskmine tootlus (eurodes arvutatuna) on 4,56, protsenti ja Vanguard Euro Government Bond Index Fundil 4,84 protsenti.

4. Viimastel nädalatel on kostnud ettevõtjate hääli, et pensionifondid peaksid investeerima rohkem Eestisse. Kuna Eesti ettevõtete väärtpaberite kohta mitte ühtegi indeksifondi ei ole, siis uus fondivalitseja ei hakka kohalikesse väärtpaberitesse investeerima mitte ühtegi senti.

5. Ekspressi artiklis kirjutatakse, et tulevase pensionifondi kavatsetakse paigutada 75 protsenti rahast aktsiatesse ja 25 protsenti võlakirjadesse. Sellisel juhul tuleb Tuleval teha vähemalt kaks pensionifondi, sest juhul kui fondivalitsejal on vaid üks pensionifond, tohib see alla vaid konservatiivne, kus aktsiatesse investeerida ei tohi. Kui tahetakse luua agressiivne pensionifond, peab fonde olema vähemalt kaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles