Rootsi ametiühinguliit kaalub Nordeast raha väljavõtmist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi ametiühingute keskliidu LO koduleht.
Rootsi ametiühingute keskliidu LO koduleht. Foto: Repro

Sarnaselt mitmele Soome ametiühingule ja parteile kaalub Rootsi ametiühingute keskliit LO oma raha Nordea pangast Panama paberite skandaali pärast mujale viimist.

Vahe on vaid selles, et kui Soome transporditöötajate ametiühing AKT ja tööstuse ametiühing TEAM ning kolm parteid – põlissoomlased, sotsid ja vasakliit ehk kommunistid – on Nordeast raha ärakolimise juba otsustanud, siis rootslased veel kaaluvad asja.

Svenska Dagbladeti teatel on LO olnud Nordeaga aprilli algusest tihedas kontaktis ja ootab nüüd panga selgitusi. «Me läheme selle asjaga kuni põhjani välja,» ütles ajalehele LO finantsjuht Kjell Ahlberg. «Nordea uurimine on pooleli ja me ootame selle tulemusi.»

LO-l on vara pooleteise miljardi Rootsi krooni jagu ehk üle 150 miljoni euro. Ahlberg ei öelnud ajalehele, kui suurt osa sellest Nordea majandab, kuid see osa olevat «märkimisväärne».

Ahlbergi sõnul ei saa keskliit Nordeaga sõlmitud lepinguid lõpetada enne kui pole selge, kas pank on mingeid reegleid rikkunud.

«Me ei saa tegutseda ainult meedias avaldatud informatsioonile toetudes. Kui koostöö lõpetame, on kindel, et osa vara tuleb realiseerida. See võib tähendada kahjumeid, mis oleks meie liikmete suhtes strateegiliselt vale,» ütles Ahlberg.

Ahlbergi sõnul peaks Nordea saama uurimise esmased tulemused suvel. «Nordea on teatanud, et pank ei tohi osaleda maksudest kõrvalehiilimises. Uurimine näitab, kas see nii ka on.»

Taani Odense ja Frederiksbergi omavalitsused on samuti teatanud, et kaaluvad Nordea boikotiga ühinemist.

Boikoteerijad panevad Nordeale süüks seda, et pank aitas kuni 2009. aastani aktiivselt oma klientidel maksuparadiisides äriühinguid soetada, nagu Panama paberid paljastavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles