LVM Kinnisvara: 2011 maksustatakse elukoha müük tulumaksuga

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Foto: Liis Treimann.

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing kirjutab ettevõtte blogis, et alanud aastal tuleb eraisikutel oma elukohta müües arvestada uue seadusest tuleneva asjaoluga.


«Kui kuni 2010. aasta lõpuni ei maksustatud tulumaksuga kinnisasja, elamuühistu osamaksu või hooneühistu liikmesuse võõrandamisest saadud kasu, kui esemeks oli eluruum, mida maksumaksja kuni võõrandamiseni kasutas oma elukohana, siis alates käesolevast aastast on seadus selles osas muutunud,» märgib Saksing.

Nimelt tuleb kinnisvaratehingute puhul 2011. aastast arvestada paari asjaoluga: eluruumide maksuvabastuse aluseks on selle kasutamine maksumaksja elukohana ja maksuvabastust ei rakendata rohkem kui ühe võõrandamise suhtes kahe aasta jooksul.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman selgitas, et tulumaksuseaduse selline muudatus kinnisvaraturule tervikuna kriitilist mõju ei avalda, küll on see aga inimeste tegevust pärssiv.

«Tänases kontekstis on see täiesti mõttetu piirang,» tõdes ta.

Sooman lisas, et taolise piirangu kehtestamine muutus päevakajaliseks 2005. ja 2006. aasta paiku, mil kinnisvaraturul tehti ohtralt spekulatiivseid tehinguid. Teisisõnu kauplesid eraisikud aktiivselt oma kinnisvaraga ning ajasid äri, kuid makse selle eest ei maksnud.

«Täna, mil on inimesed on kolm aastat oma tehinguid sisuliselt kinni hoidnud, pole sellisel piirangul mõtet ja osadel elanikel takistab see elamistingimusi parandada,» hindas Sooman.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles