Firmad katkestavad makseid 2009. aasta kiirusega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma ettevõtted on tänavu katkestanud laenumakseid juba 50 miljardi dollari jagu. Raskustes firmade read täienevad kiirusel, mida viimati kogeti finantskriisi kiiluvees.

Alates aasta algusest on maksed katkestanud juba nelikümmend kuus ettevõtet, kirjutab Financial Times. Ligi pooltel juhtudel on tegemist nafta- ja gaasifirmade ning kaevandusettevõtetega nagu nagu Peabody Energy, Energy XXI ja Midstates Petroleum.

Paljuski on makseraskuste taga odav nafta, mis on küll veidi kosunud, kuid jääb ikka veel 60 protsenti alla 2014. aasta tipptaseme.

«Stress, mille tekitavad püsivalt madalat naftahinnad, Föderaalreservi rahapoliitika karmistumine pärast üheksa aasta pikkust pausi ning aeglustuv globaalkasv tekitavad eelseisva 12 kuu jooksul jätkuvalt [teistegi firmade] maksekatkestusi,» ütles Standard & Poor’si analüütik Diane Vazza.

Värskemate näidetena sattusid makseraskustesse Norra paberitootja Norske Skogindustrier ja USA kaevandaja Cliffs Natural Resources.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles