Eksperdid ennustavad majanduse kosumist

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusprognoos 2011. aastaks.
Majandusprognoos 2011. aastaks. Foto: Graafika: Margit Randmäe

E24 küsitletud eksperdid ootavad, et alanud aastal jätkub Eesti majanduse taastumine kriisist, mistõttu majanduskasvu number tuleb suhteliselt kõrge.

Majanduse väljavaadete üle arutlevate analüütikute põhiküsimus on, et ega uus aasta tule eelmisest veel hullem? Ennekõike pelgavad analüütikud Euroopa riikide võlakriisi laienemist aina uutesse riikidesse.

Kreeka ja Iirimaa pidid mullu tunnistama, et nad ei saa oma võlgade maksmisega hakkama, sama kahtlusega pidid võitlema Portugal ja Hispaania. 2011. aasta ei pruugi kergendust tuua ka suure võlakoorma all visklevatele Itaaliale ja Belgiale.

Positiivne uudis on see, et euro­tsooni südame Saksamaa majandus kasvab alanud aastal kiiremini, kui sel riigil tavaliselt kombeks. Eesti majanduskasvuks ootavad analüütikud 4,5 protsenti.

«Ekspordi ja tööstuse tõusutrend jätkus ka eelmise aasta teises pooles oodatust kiiremini, tuginedes edukale re­struktureerimisele ning tootmise efektiivsuse suurendamisele. Samuti ületab ootusi sisetarbimise taastumine,» kommenteeris rahandusministeeriumi nõunik Erki Lõhmuste. Lõhmuste lisas, et tegelik kasv võib tulla ministeeriumi ametlikust prognoosist kiirem.

Nagu teada, tõstis Eesti Pank eelmise aasta lõpus avaldatud prognoosis peaaegu veerandi võrra hinnatõusu ootust, see kasvas esialgselt 2,7 protsendilt 3,5 protsendile. Euro annab ka uue hoo hindade ühtlustumisele Eesti ja euro­tsooni vahel. Meid ootab suhteliselt suur hinnatõus, peaaegu muutumatuna püsivad palgad ja kõrge tööpuudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles