Ehitushinnaindeks langes nii aasta lõpu kui aasta varasemaga võrreldes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Ehitushinnaindeks langes esimeses kvartalis võrreldes möödunud aasta neljanda  kvartaliga 0,7 protsenti ja võrreldes läinud aasta esimese kvartaliga samuti 0,7 protsenti.

Neljanda kvartaliga võrreldes kujundas indeksit enim ehitusmaterjalide maksumuse 1,2 protsendine langus. Kulutused tööjõule kasvasid 0,1 protsenti ja ehitusmasinate kasutamise maksumus tõusis 0,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Ehitushinnaindeksit mõjutas I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga enim materjalide hinna 2,0 protsendine langus. Kulutused tööjõule kasvasid 1,9 protsenti ja ehitusmasinate kasutamise maksumus langes 1,6 protsenti.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi langus oli selle aasta esimeses kvartalis võrreldes 2015. aasta neljanda kvartaliga 0,5 protsenti ja möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes 0,9 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles