Eesti elektroonilisest piiriületussüsteemist võib ka Iraanil kasu olla

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani
Iraani president Hassan Rouhani Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Möödunud nädalal Iraani külastanud kõrgetasemelises Eesti äridelegatsioonis osales ka elektroonilist piiriületussüsteemi lahendust pakkuv GoSwift, mis näeb ka Iraanis üht potentsiaalset turgu.

«Iraanis olime eeskätt ikkagi oma põhitootega – elektrooniline piirijärjekord sõidukitele,» rääkis eile Vikeraadio ettevõtlusminutites nädal aega tagasi koos välisminister Marina Kaljurannaga Iraanis käinud IT-ettevõtte GoSwift tegevjuht Hannes Plinte. Eestis tuntaksegi ettevõtet ennekõike nende elektroonilise piiriületussüsteemi  läbi.

«Iraan on ju suur transiitriik – seal on palju piiripunkte, samamoodi on veokitel pikad järjekorrad,» kirjeldas Plinte väljavaateid sealseks äritegevuseks. Ka lisas ta, et riik on pärast tuumasanktsioonide lõppu olnud väga avatud igasugusele tehnoloogia-alasele koostööle. «Meil on raske öelda, kas me ka lepinguni jõuame – see sõltub ka kohapealsest partnerist –, aga kindlasti valmisolek ja soov tehnoloogia vallas koostööd teha selles riigis on olemas,» tähendas Plinte.

Üldiselt ta Iraani ärikeskkonnana väga keeruliseks ei pea. «Kui nad näevad probleemi ja sellele probleemile lahendust, siis on see täiesti lihtsalt võimalik – nad on väga avatud,» sõnas GoSwifti tegevjuht. Küll aga tunnistab ta, et kultuurilisi erinevusi on Eesti ja Iraani vahel hulgaliselt – alates juba sellest, mida põhjustab keelebarjäär. «Väga palju sõltub kohapealsest partnerist,» lausus Plinte.

Iraanis üsna sage korruptsioon tehnoloogiaettevõtte juhti muretsema ei pane. «Kui on unikaalne toode, mis on selles konkreetses riigis vajalik ja sobilik, siis saab ka ilma selleta hakama,» ütles Plinte, kes ei välista, et mõnesse teise sektorisse sisenemisel võib see tõesti probleemiks olla.

Teadus-arendus ja tehnoloogiaprojektid on tema hinnangul ka see valdkond, kus Eesti ettevõtteid võib Iraanis saata edu. «Samuti infotehnoloogia- ja iduettevõtetel, kes tahavad oma unikaalseid tooteid sealkandis juurutada,» lisas GoSwift tegevjuht, kelle ettevõte otsib Iraanist ennekõike pikaajalist koostööd. Reaalsetest lepingutest sealsete partneritega saavad nad rääkida alles pärast  järelkohtumisi.

Küll aga tõi ta välja, et praegu on üldse selline periood, kus väga paljud Ameerika ja Euroopa ettevõtteid püüavad Iraanis äritegevust alustada. «Muidugi tuleb arvestada sellega, et nende siseturg on nii suur ja jõukad naabrid külje alla,» märkis Plinte.

Refereeritud intervjuud saab täismahus kuulata Vikerraadiost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles