Rootsi Vattenfall müüb söeelektrijaamad Saksamaal suure kahjumiga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schwarze Pumpe -nimeline kivisöejaam Saksamaal, mille Vattenfall nüüd tšehhidele müüs.
Schwarze Pumpe -nimeline kivisöejaam Saksamaal, mille Vattenfall nüüd tšehhidele müüs. Foto: vattenfall.com

Rootsi energiakontsern Vattenfall teatas täna, et on sõlminud Tšehhi ettevõttega EPH lepingu Saksamaal asuvate kivisöeelektrijaamade ja -kaevanduste müügiks. 15 miljardi Rootsi kroonine (1,6 miljardit eurot) müügitehing toob Rootsi ettevõttele kuni kaks korda nii suure kahjumi.

Vattenfalli teatel tuleb tehingu tulemusel teises kvartalis raamatupidamisse kanda 22-27 miljardi kroonine kahjum. Samas oleks ettevõtte arvutuste kohaselt olnud veel kahjumlikum edasi elektrijaamade ja kaevanduste omanikuks jääda.

«Tahame vähendada meie CO2 emissiooni, seega oli see meile õige tegu, mis pealegi vabastab ressursse, mida saame taastuvenergeetikasse investeerida,» ütles Vattenfalli president Magnus Hall pressiteate vahendusel. Tehingu tulemusel väheneb Vattenfalli CO2 emissioon 80 miljoni tonni võrra 25 miljoni tonnini aastas.

Tehing hõlmab kivisöel töötavaid Jänschwalde, Boxbergi, Schwarze Pumpe ning Lippendorfi jaamas 50 protsendilist osalust, aga ka Jänschwalde, Nochteni, Welzow-Südi ja Reichwalde kaevandusi, lisaks veel ka äsjasuletud Cottbus Nord kaevandus.

Tšehhi energeetikafirma EPH partner tehingus oli rahvusvaheline investeerimisfirma PPF Investments.

Tehingu peab heaks kiitma ka Vattenfalli omanik, Rootsi valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles