Saudid ähvardavad müüa 750 miljardi dollari eest vara USAs (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA kauaaegne liitlane Saudi Araabia hoiatas, et kui USA kongress peaks vastu võtma seaduse, millega saab saudidelt 9/11 sündmuste eest kompensatsiooni nõuda, paneb Saudi Araabia müüki ligi 750 miljardi dollari väärtuses USA võlakirju ja muud vara, et vältida vara külmutamist, kirjutab New York Times.

USA kongressis on koostatud seaduseelnõu, mis võimaldab võtta välisriikide valitsustelt puutumatuse juhul kui nende riikide kodanikud on USA pinnal pannud toime terroriakti, vahendab BNS. 

Seni on president Barack Obama valitsus teinud kongressis lobitööd, et seaduse vastuvõtmist blokeerida. Samuti käivad aktiivsed kõnelused sel teemal USA välisministeeriumi, Pentagoni ja kongressi vahel.

Saudi Araabia välisminister Adel a-Jubeir ütles eelmisel kuul Washingtoni külastades, et riik on selle seaduse vastuvõtmise korral sunnitud USAs oleva vara külmutamise vältimiseks need müüma.

Lehe andmetel on uurimise käigus selgunud, et Saudi Araabiast võidi rahastada 2001. aasta 11. septembri terroriakti, mille tagajärjel oli New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuses rohkesti ohvreid. Terroriaktis hukkunu abikaasa Mindy Kleinberg pidas jahmatavaks, et USA valitsus toetab oma kodanike asemel saude.

Kolmapäeva sõidab USA president Barack Obama kohtuma Saudi Araabia kuninga Salmaniga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles