NASA nimetas tobedaima ja teaduslikema mängufilmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "2012"
Kaader filmist "2012" Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA teostas vaatluse kassaedukate filmide seas, et selgitada nende seast välja teaduslikus mõttes kõige ebareaalsema sisuga linateos. Võitjaks tuli katastrooffilm «2012».

See on kõigi aegade kõige absurdsem film teaduslikus mõttes, vahendab The Sunday Times NASA arvamust.

Film jutustab, kuidas Päikeselt Maale jõudvad neutriino-osakesed kuumendavad maa tuuma, mis paneb mandrilavad liikuma, tekitades ülemaailmse katastroofi.

NASA hinnangul on selline sündmuste areng teaduslikus mõttes «võimatu». Selle arvamuse on agentuur avaldanud spetsiaalsel veebiküljel, kus maailmalõputeooriatest segadusse sattunud inimesed saavad tutvuda teaduslike selgitustega sarnastes küsimustes.

Teaduslikult ebapädevateks hindas NASA ka filmid «The Core», «Armageddon», «Ahelreaktsioon» («Chain Reaction») ja «Volcano».

Kõige sisukamaks ja kõrgeimal tasemel mängufilmiks teaduslikus mõttes tunnistas NASA filmi «Gattaca» (1997), mis jutustab geneetikast ja kosmoserändudest.

Samuti meeldis teadlastele film «Contact» (samuti aastast 1997, Jodie Fosteriga peaosas), mis räägib tulnukatega kontakteerumisest. Samuti märkis agentuur hea sõnaga ära 1927. aastal tehtud filmi «Metropolis», mis rääkis futu-võtmes linnaplaneerimisest.

Agentuur väljendab ka kahetsust, et tegi filmimeestega koostööd «Armageddoni» juures, kuna tulemuseks oli paras puder ja kapsad, kus teaduslik vaatepunkt sai väärtõlgenduse osaliseks.

Osaliselt sel põhjusel on mõned NASA teadlased teatanud oma keeldumisest filmimehi konsulteerida.

Kõnealuse filmide nimekirjaga püüab NASA filmitööstusele mõju avaldada, et see teeks edaspidi realistlikumaid filme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles