Reinsalu soovib äriõigust e-residentsuse huvides paindlikumaks muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-residentsuse taotlemise veebileht.
E-residentsuse taotlemise veebileht. Foto: Repro

Justiitsminister Urmas Reinsalu  saatis kooskõlastusringile seaduseelnõu, millega võib juriidilise isiku juhatus asuda tulevikus ka välismaal – nii tekiks võimalus juhtida Eestis registreeritud firmasid välisriigist.

Muudatuse eesmärk on muuta Eesti MTÜ-de ja firmade juhtimist paindlikumaks ning võimaldada kasutada kaasaegseid infotehnoloogilisi vahendeid. Nii saavad Eestis mitte elavad välismaalased edaspidi siinseid e-lahendusi kasutada, asutada juriidilisi isikuid ning kuuluda nende juhtorganitesse. Praegu kehtiva õiguse järgi peab aga Eesti juriidilise isiku juhatuse asukoht olema Eestis, teatas justiitsministeerium BNS-ile.

«Nõue, et näiteks äriühingu juhatus peab alati asuma Eestis, muudab Eesti e-residentide jaoks vähem-atraktiivseks, mistõttu töötasime välja vastava eelnõu. Äriõiguse reeglid peavad teenima, mitte takistama majanduse konkurentsivõimet,» selgitas Reinsalu. «Me leidsime töötava lahenduse, mis tagab ka Eesti äriõiguse õiguskindluse.»

«Oleme eelnõus lahendusena välja pakkunud, et juhul, kui juriidilise isiku juhatus asub välisriigis, kehtestatakse nõue määratleda kontrollitud taustaga Eesti kontaktisik, kes on õigustatud vastu võtma juriidilisele isikule suunatud tahteavaldusi ja menetlusdokumente,» märkis Reinsalu. «Kui juriidiline isik, kelle juhatus ei asu Eestis, kontaktisikut ei määra, võib registripidaja algatada juriidilise isiku sundlõpetamise.»

Seega lähevad muudatustega juhatuse asukohanõuded leebemaks, kuid juriidilise isiku asukoht peab jätkuvalt olema Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles