Maailma suurim söekavandaja palus pankrotikaitset

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suurim söekaevandus North Antelope Rochelle Mine.
USA suurim söekaevandus North Antelope Rochelle Mine. Foto: peabodyenergy.com

Maailma suurim kivisütt kaevandav erafirma Peabody Energy Corp palus USA kohtult pankrotikaitset, sest ei suuda suurte võlgade ja odava söe hinna tõttu oma kohustusi täita.

«See oli raske otsus, kuid see on Peabodyle samm õiges suunas,» ütles firma tegevjuht Glenn Kellow börsiteate vahendusel. «See protsess võimaldab meid suurendada likviidsust ja vähendada võlgnevusi, alustada viimaste aastate märkimisväärsetelt saavutustelt ülesehitamist ning laduda pikaajalise stabiilsuse ja tuleviku edu vundament.»

Avalduse kohaselt on nii Peabody kohustused kui ka vara mõlemad vahemikus 10-50 miljardit USA dollarit, vahendas Reuters. Lühemaajaliste finantskohustuste täitmiseks on firma kaasanud investoritelt ja pankadest ligi 1,1 miljardit dollarit.

Peabody probleemid algasid laienemistehingust 2011. aastal, kui Austraalias osteti 5,1 miljardi dollariga kaevandusfirma Macarthur. USAs kaevandab Peabody peamiselt sütt jõujaamade kütteks, Austraaliasse laienemine andis ettevõttele suured metallurgilise söe varud. Kuid nõudlus metallurgilise söe järele kukkus järgnevatel aastatel märgatavalt, eriti Hiinas ja mullu oli Peabody sunnitud 0,7 miljardit tehingu väärtusest maha kandma. Samas kasvas koduturul koos kildapuurimise buumiga maagaasi konkurents kivisöega jõujaamade kütteainena.

Peabodyle kuulub USA suurim söekaevandus North Antelope Rochelle Mine, mille aastatoodang ulatud 07 miljoni tonnini. Ettevõtte hallatavad söevarud USAs on 7,3 miljardit tonni ja Austraalias üks miljard tonni.

Peabody pole ainus söekaevandaja, mis madalate toorainehindadega seoses on raskustesse sattunud. Reutersi teatel tuli 45 protsenti USA söetoodangust 2014. aastal firmadest, mis nüüd on kas pankrotis või pankrotiohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles