Napsteri looja annetab veerand miljardit dollarit vähiravi teadusuuringuteks

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Parker
Sean Parker Foto: SCANPIX

Failijagamisteenuse Napster loojana tuntud Sean Parker asutab immuunraviinstituudi, rahastades seda oma heategevusfondist 250 miljoni dollari suuruse annetusega, kirjutab The Verge.

Parkeri vähiimmuunraviinstituudi töös osalevad kuus USA tippülikooli ja meditsioonikeskust rohkem kui 300 teadlasega. Kaasatud on Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Stanfordi ülikool, California ülikooli Los Angelese ja San Francisco harud, Texase ülikool ja Pennsylvania ülikool. Kõik ülikoolid saavad lisaks rahastusele ka ligipääsu uusimatele uuringutele ja tehnoloogiale. Instituudi all töötavad teadlased hakkavad jagama intellektuaalomandit, mis tähendab, et kõigil projektis osalejatel on üksteise uutele avastustele tagatud võrdne ligipääs.

«Vähi teadusuuringud on jõudnud murdepunkti ning just praegu on õige aeg maksimeerida immuunravi unikaalset potentsiaali, et leida ravivõimalused kõikidele vähitüüpidele,» ütles Parker pressiavalduses.

Parker on varem rahastanud Pennsylvania ülikooli immunoloogi Carl June´i teadusuuringuid. 2011. aastal suutis June kolmest kaugelearenenud verevähiga katsealusest kahe puhul esile kutsuda remissiooni ehk ägedate haigusnäitajate nõrgenemist. «Tegu oli ajaloos esimese korraga, mil tõestati teaduslikult, et inimese immuunsüsteemi on võimalik treenida vähki otsima ja tapma,» kirjutas toona teadusajakiri New England Journal of Medicine and Science Translational Medicine.

Sean Parker asutas oma heategevusfondi mullu, paigutades sinna 600 miljonit dollarit. Oma varanduse teenis omal ajal muusikatööstust raputanud Napsteri asutaja hoopis varakult Facebooki investeerides, olles ühtlasi ka selle esimene president. Tema varanduse koguväärtuseks hinnatakse umbes 3 miljardit dollarit. Kuigi ta on ka praegu veel mitme tuntud idufirma ja tehnoloogiaettevõtte nõukogu liige, on ta viimastel aastatel põhitegevuseks valinud filantroopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles