Puitmajade eksport Rootsi kasvas plahvatuslikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puitmajade tootmine.
Puitmajade tootmine. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Mullune ekspordikäive Rootsi turul tegi enam kui kolmesajaprotsendilise kasvu, rääkis Eesti puitmaju eksportivate ettevõtete klastri juht Lauri Kivil.

Kui aasta varem eksporditi kogu sektori toodangust Norrasse 41,5 protsenti, Saksamaale 20,4, Inglismaale 7,5 ning Rootsi 6,8 protsenti, siis 2015. aasta tõi kaasa suure muudatuse. «Kui eksport ülejäänud sektori tähtsamatesse sihtriikidesse kasvas 10-15 protsenti, siis Rootsi ekspordikäive hüppas 15 miljonilt eurolt 50 miljonile, seega enam kui kolmsada protsenti,» ütles Kivil. «Nii on Rootsi eelmise aastaga tõusnud sihtriigiks number kaks pärast Norrat.»

Kivili sõnul on Rootsi turg eelkõige elamuehitusturg. «Mida rohkem on meil häid referentse ette näidata, seda tugevamalt kinnitame kanda ning suudame edastada oma konkurente,» ütles ta.

Ka Puitpaneel OÜ juhatuse liikme Janek Paabuti sõnul tuli põhiline käibe kasv just Rootsi turult, kuhu toodeti suurtele arendusprojektidele ridaelamubokse.

Puitpaneeli käive kasvas tunamulluselt 3,9 miljonilt eurolt mullu viie miljonini. «Kuna Rootsis on parasjagu ehitusbuum, siis tundub 2016. aasta tulema vähemalt sama hea kui eelnev,» ütles Paabut.

«Usun, et puitmajade eksport kasvab jätkuvalt,» ütles Paabut. «Eesti majatootjad on saavutanud Euroopa turul eeliseid just tänu kõrgele kvaliteedile. Mahtu ja tootmisvõimekust parandatakse pidevalt, uue tehnoloogia ja seadmete kasutuselevõtuga ning ka tootmispinna laiendamisega.»

Statistikaameti teatel kasvas mitmesuguste tööstustoodete, sh puitmajade ja mööbli eksport veebruaris eelmise aastaga võrreldes üle 20 protsendi. Kokku kasvas eksport seitse protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles