2010: Eesti majandus hakkas taas kasvama

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänavu suvel rõõmustasid statistikud eestlasi teatega, et majandus on taas kasvama hakanud – teises kvartalis kasvas majandus võrreldes eelmise aasta sama ajaga 3,1 protsenti. Kolmandas kvartalis oli kasvunäitaja viis protsenti. Analüütikud ootavad kasvu ka aasta viimaselt veerandilt, ilmselt tuleb see küll viiest protsendist tagasihoidlikum.


Eesti majandus kukkus üheksa kvartalit järjest. 2008. aastal oli tagasiminek esialgu üsna tagasihoidlik, 2,2–2,6 protsenti kvartalis võrreldes aasta varasemaga. Vabalangusse läks SKT aga mullu suvel, kui teise ja kolmanda kvartali näitajad olid miinus 16,6 ja 15,4 protsenti. SKT languse-eelse taseme taastamiseks kulub meil ilmselt veel aastaid.

Analüütikud on veendunud, et majanduse tõmbas kasvule eksport. Sel aastal on eksport olnud mullusest 30–40 protsenti suurem. Sisetarbimine püsib aga peaaegu muutuseta.

Selle põhjuseks on suur tööpuudus ja peaaegu muutumatuna püsiv keskmine palk. Analüütikute sõnul on oma roll ka ebakindlusel: inimesed ei julge tarbida ja eelistavad teenitud raha pigem mustadeks päevadeks säästa.

«Inimesed valmistuvad hädaolukordadeks ning koguvad raha, et ootamatustega toime tulla. Ka paljud tervisekulud, näiteks hambaravi, on inimeste enda kanda, ning juhuks kui hammas valutama hakkab, peab raha olemas olema,» kommenteeris konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles