Brüssel vaeb viisavabaduse lõppu külalistele USAst

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennupilet.
Lennupilet. Foto: Fred de Noyelle / Godong / Scanpix

Täna võib lahvatada leegiks pikemat aega hõõgunud tüli Brüsseli ja Washingtoni vahel, kui Euroopa Komisjon koguneb arutama viisade nõudmist USA kodanikelt Euroopasse reisimiseks.

Volinikud arutavad, kas ja milliseid samme USA vastu astuda, kui viimane ignoreerib nende nõudmist rakendada viisavabadust kõigile ELi kodanikele.

Ligi kümnend kestnud läbirääkimistega seotud ametnikud loodavad, et totaalset diplomaatilist sõda on võimalik vältida, vahendab Financial Times.

Kuigi enamik ELi kodanikke saab USAs käia ilma viisata, on Washingtoni režiim osa Kesk- ja Ida-Euroopa riikide suhtes rangem.

Poola, Horvaatia, Küprose, Bulgaaria ja Rumeenia kodanikud peavad hankima endale viisa, enne kui saavad sõita USAsse puhkusele või töö asjus. Nagu kinnitasid euroametnikud, lükkavadki «karistusviisat» tagant nimetatud riigid.

2014. aastal andis Euroopa Liit Ameerika Ühendriikidele kaks aastat aega, et pakkuda kõikidele Euroopa Liidu kodanikele viisavabaduse hüvesid. Kell hakkab kukkuma. USA ametnikud on väitnud, et riigid nagu näiteks Rumeenia ei täida tingimusi.

Samuti tahab USA, et viisat peaksid taotlema kõik, kes on käinud Iraanis, Iraagis, Sudaanis või Süürias. See soov on Brüsselile väga vastukarva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles