Fännide ja staaride vananemine räsib elavat muusikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
U2 laulja Bono
U2 laulja Bono Foto: AFP / Scanpix

Vananevad tähed ja publikum, kõrged piletihinnad ja U2 põhilaulja Bono seljavigastus panid ühiselt põntsu 2010. aasta kontserdituludele: kukkumine võrdub 12 protsendiga.

Mis omakorda ei tõota head elavale muusikale, mis on selle tööstusharu üks väheseid allesjäänud rikkamaid nurgakesi viimasel kümnendil.

Aasta 50 suurimat tuuri tõid brutos müügilt sisse kokku 2,93 miljardit dollarit (2009. aastal 3,34 miljardit), kuigi keskmine piletihind tõusis Pollstari andmetel 4 protsendi jagu 76,69 dollari peale.

Põhja-Ameerika turg, mis on globaalturust rohkem kui pool, jäi eriliselt jõuetuks – märgina nõrgenevast majandusest ja inimeste kalduvusest piletiraha millekski muuks kasutada. 50 suurima USA tuuri brutomüük langes 15 protsendi võrra 1,69 miljardile dollarile.

Maailma peale kokku müüs elava muusika tööstus 38,3 miljonit piletit (15 protsenti langust) 2650 kontserdile. Kontserte oli mullusest 8 protsenti vähem.

Pollstari peatoimetaja Gary Bongiovanni ütles, et seljataga on kümnend, mil piletihinnad tõusid kiiremini kui inflatsioon. «Nüüd, 2010. aastal, andsid tarbijad agressiivsele hinnapoliitikale otsustava vastulöögi,» ütles ta.

Tänavu maksis pilet Põhja-Ameerikas keskmiselt 64,74 dollarit, mis on 2 protsenti odavam kui aastal 2009.

«Kontserdiäri hoidsid käimas beebibuumerid, kes käisid kuulamas-vaatamas 1970. ja 1980. aasate suurkujusid,» ütles Bongiovanni.

«Mingil hetkel need «igihaljad» bändid aga närtsivad... Ja tundub, et erilist trobikonda asendajaid peale tulemas pole,» ütles ta.

10st edukaimast tuuritajast on vaid kaks – Lady Gaga ja Michael Bublé – teinud oma läbimurde viimase 20 aasta jooksul. Ning vanemad tegijad nagu Pink Floydist tuntud  Roger Waters, Eagles ja Leonard Cohen täitsid reeglina suuremaid saale ja said ka paremat piletiraha.

Endise biitli söör Paul McCartney kontserdipiletid maksid keskmiselt 138 dollarit.

16-aastase Kanada staari Justin Bieberi keskmine oli 48,90 dollarit.

Muusikatööstuse blogi Digital Music News arvutas hiljuti välja, et «tipptuuritajate» keskmine vanus saavutas mullu 46 aasta taseme. Kusjuures 60ndates elusaastates esinejaid oli nende seas rohkem kui 20ndates tegijaid.

Võrdluseks: edetabelitippude keskmine vanus oli 29 aastat.

Edison Researchi hiljutisest raportist nähtub, et üha hallipäisemaks muutub ka kohaletulev kuulajaskond.

12-24 aasta vanused muusikasõbrad käivad nüüd aastas keskmiselt vaid 0,9 kontserdil. Vaid kümnend tagasi oli vastav näitaja 2,1 kontserti. Ligi kaks kolmandikku neist ei jõudnud möödunud aastal mitte ühelgi kontserdile.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles