USA «katastroofiline» pensioniauk: 3,4 triljonit dollarit

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionile jäänud kaevurite demonstratsioon Waynesburgi linnas USAs sotsiaaltagatiste säilitamiseks.
Pensionile jäänud kaevurite demonstratsioon Waynesburgi linnas USAs sotsiaaltagatiste säilitamiseks. Foto: Kelly Tunney / AP / Scanpix

USA riikliku pensionisüsteemi rahastusse on tekkinud 3,4 triljoni dollari sügavune auk, mis asetab linnad ja osariigid valiku ette: kärpida kulutusi või tõsta makse vältimaks Detroiti-stiilis pankrotte.

Vastavalt Financial Timesiga jagatud akadeemilise uuringu andmetele on USA pensionipuudujääk ametlikest arvudest kolm korda suurem ning kasvab üha.

«Juba aastaid on olnud ilmne, et paljud linnad ja osariigid alarahastavad kriitiliselt oma pensioniprogramme ja varjavad eelarveauke raamatupidamistrikkidega,» ütles vabariiklasest kongresmen Devin Nunes.

Nunes lisas: «Kui need pensionifondid maksejõuetuks muutuvad, põhjustavad nad niivõrd katastroofilisi probleeme, et fondide [eest vastutavad] ametnikud eeldavad, et föderaalvalitsus peab nad päästma.»

Suured pensionipuudujäägid on juba mänginud rolli mitmete USA linnade pankrottides nagu Detroit ja San Bernardino. Nüüd kardetakse, et pankrotistuvate linnade loetelu hakkab peatselt täienema.

Uuringu juhtiv autor, mõttekoja Hoover Institutioni vanemteadur ja Stanfordi ärikooli rahandusprofessor Joshua Rauh ütles, et «pensioniprobleemid ähvardavad neelata osariigi- ja kohalikud eelarved, kui midagi oluliselt ei muudeta.»

Uuringu andmetel on maksulaekumiste suhtes suurimad eelarvepuudujäägid sellistel osariikidel nagu Illinois, Arizona, Ohio ja Nevada. Linnadest on enim ohustatud Chicago, Dallas, Houston ja El Paso.

Juba märtsis ütles Financial Timesile Pennsylvania ülikooli professor Olivia Mitchell, et USA riiklikud pensionifondid on silmitsi «tõsiste raskustega.»

«Ma tõesti usun, et USA linnade kannatused jätkuvad ning et tuleb teisi selliseid pankrotte nagu Detroit,» ütles professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles