Laevavrakid Läänemere põhjas on kui viitsütikuga pomm (1)

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevavrakk mere põhjas
Laevavrakk mere põhjas Foto: SCANPIX

Paljud Läänemere vetesügavustesse uppunud alused on kütust täis ja võivad selle lekkimise korral endast merekeskkonnale tõsist ohtu kujutada, kirjutab Soome ajaleht Turun Sanomat.

Soome keskkonnaagentuur Syke käivitab järgmisel kuul kaheaastase projekti, mille raames vaadatakse üle 1944. aastal Porkkala vete kandis põhja läinud Saksa sõjalaeva vrakki, mis sisaldab Teise maailmasõja ajal laialdaselt kasutatud eriti ohtlikku kütusetüüpi. Kui võimalik, laseks Syke kütuse aluselt välja pumbata.

Leht kirjutas, et kohalik ettevõte Alfons Håkans on juba patenteerinud puksiirlaeva pardale rakendatava seadme, mille abil saaks vrakkidest kütust välja pumbata. Firma on loonud prototüübi, mida tahetakse proovida nüüd Syke projektis.

Ent dokumentide järgi on Syke otsustanud mitte kasutada tehnoloogiat, sest kütuse väljapumpamine uppunud laevast võib osutada keskkonnale ohtlikuks. Veel võtab see protsess palju aega ja on väga kallis. Syke eesmärk on sulgeda kõik võimalikud vraki lekkekohad. Samal ajal kutsus Syke projekti juht üles Balti riikide juhte vähendama juba praegu selliseid keskkonnariske.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles