Moskvalased elavad aialappide ja sugulaste abil (34)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva, Venemaa.
Moskva, Venemaa. Foto: SCANPIX

Maailma üheks jõukaimaks linnaks peetava Moskva elanikud üllatasid avalikkust, kui uuringust selgus, et 60 protsenti nende peredest kannatab pidevalt puuduse käes.

Eelmisel aastal hakkasid moskvalased sööma varasemast rohkem oma enda aialappidel kasvatatud juurvilju, säästma toiduainete ostmisel ning sagemini käima jala, vahendas Izvestia Kõrgema Majanduskooli uuringut.

Samal ajal aitavad moskvalased meelsasti raskustesse sattunud  sõpru ja sugulasi rahaga. 86 protsenti lähedaste poole pöördunutest said abi, et tekkinud finantsraskused üle elada.

Eelmisel aastal põrkus raskusetga kokku 60 protsenti Moskva leibkondadest, rääkis Izvestiale Sotsiaalsete Protsesside Juhtimise Instituudi  teaduslik kaastöötaja Irina Kortšagina.

Pooled raskustesse sattunud ei võtnud oma olukorra parandamiseks mitte midagi ette, veerand aga valis aktiivse tegutsemise, muutes ametit, leides täiendavat tööd või vahetades töökohta.

Viiendik hädalistest kasutasid passiivseid strateegiaid, pöördudes abi saamiseks sõprade ja sugulaste poole. Viis protsenti hakkasid kasutama juba kogutud vara. Nad kolisid sugulaste juurde,  müües maha korteri või üürides seda välja.

Seiste protsenti küsitletutest aktiviseerisid tegevust aialappidel ja datšades, kasvatades senisest rohkem juurvilju, marju.

Pooled nendest moskvalastest, keda materiaalseid raskused ei ahistanud, hakkasid otsima, kus toidukaupu müüakse odavamalt. Kolmandik peredest loobus aga varem harjumuspäraseks kujunenud toiduainete tarvitamisest.

Kui varem sõitsid inimesed näiteks 2-3 peatusevahet ühistranspordiga, siis nüüd eelistavad nad raha säästmise nimel selle vahemaa jalgsi läbida.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles