Euroopa keskpank selgitab: miks ta ei saa pankrotti minna (5)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga peakontor Frankfurtis Saksamaal
Euroopa Keskpanga peakontor Frankfurtis Saksamaal Foto: MICHAEL PROBST/AP

Lõppenud nädala teisipäeval väljastas Euroopa keskpank (EKP) dokumendi, kus muuhulgas selgitab joonealuse märkusega, miks keskpangad ei saa pankrotti minna – sest neil ei saa otsa saada miski, mis nad ise on loonud.

Kuigi dokumendi näol, mis kannab nime «Kasumi jaotamine ja kahju katmise reeglid keskpankadele», on üldjoontest tegemist üsna kuiva selgitusega, kus EKP toob välja, mismoodi toimub keskpankade kasumi- ja kahjumiarvestus ning  mismoodi neid siis jagatakse pankade osanike vahel – ehk nende riikide valitsustele, kus nad tegutsevad, leidub selles ka üks huvitav detail, vahendab Bloomberg.

Hiljutise üsna riskantse otsuse valguses, kus EKP otsustas märtsi keskel langetada kõiki põhilisi intressimäärasid ning laiendada võlakirjade kokkuostuprogrammi 80 miljardi euroni kuus, on tõstatunud küsimus sellest, mis saab siis, kui keskpank peaks selle tagajärjel kahjumisse jääma.

Rääkides kasumitootlikkusest, märgib EKP selles samas dokumendis, et keskpanga eesmärgiks omaette ei ole tehingu pealt raha teenida, kuna see ei ole kõige mõtekam asi, mille järgi panga efektiivsust mõõta. Kuigi pank tunnistab, et kasumi saamine võiks tõsta panga usaldusväärsust, rõhutab ta sealjuures ka, et kahjumisse jäämine ei vii panka rekapitaliseerimise või pankroti välja kuulutamiseni.

EKP sõnastab selle joonealuse märkusena 10. leheküljel: «Keskpangad on kaitstud maksejõuetuse eest seeläbi, et neil on õigus luua raha, mistõttu saavad nad ka negatiivse omakapitaliga tegutseda.» Ehk siis: keskpangad ei saa pankrotti minna, kuna neile kuulub raha väljastamise õigus ning neil ei saa otsa saada miski, mis nad ise loonud on.

Kuigi on üsna ebatõenäoline, et see dokument leevendab lõplikult kriitika EKP otsuste suunal, on selles vähemalt must-valgelt kirjas, miks ei saa keskpangad ka kahjumit tootes pankrotti minna, ning sellele saab keskpank edaspidi ka kriitilisemate seisukohtade puhul viidata.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles