Cameron tunnistas osalust Panama skandaalis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron
Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaminister David Cameron tunnistas viis päeva pärast Mossack Fonseca dokumentide lekkimist, et tal oli osalus tema isa offshore-investeerimisettevõttes, mille müümisel ta ka kasumit teenis.

Pärast dokumentide lekkimist on Downing Street'i pressiametnikud edastanud neli erinevat kommentaari antud teemal. Samas avalikkuse jaoks jäid mitmed küsimused õhku rippuma, vahendas ERRi uudisteportaal Briti lehte Independent.

Peaministri kantselei teatas algselt, et tegemist on isikliku küsimusega ja hiljem märkis, et Cameron pole isa offshore-firma müümise pealt kasu teeninud.

«Me omasime 5000 ühikut Blairmore Investment Trustis, mille me müüsime 2010. aasta jaanuaris. See oli väärt umbes 30 000 naela ehk nii 37 000 eurot,» ütles Cameron telekanalile ITV.

Nõndanimetatud Panama leke näitas, et 2010. aastal surnud peaministri isa Ian Cameron kasutas offshore-investeeringuid, et vältida Briti maksusüsteemi. Miski ei viita aga sellele, et see tegevus oleks olnud ebaseaduslik.

Cameroni sõnul müüsid nad koos naisega osaluse Bahama fondis 30 000 naelaga ehk 37 000 euroga. Peaministri kinnitusel jäi kasum alla määra, mille eest oleks pidanud makse tasuma.

«Ma sain müügitehingu kaudu kasumit, kuid see oli väiksem kui kapitali juurde tasumise eest maksma peaks ning seetõttu jätsin ma selle deklareerimata, kuid seda lubab ka Suurbritannia maksuseadus,» tunnistas Cameron.

«Tahan olla nii avatud, kui vaid võimalik, sest otse öeldes pole mul midagi varjata,» kinnitas Cameron.

Leiboristide liider Jeremy Corbyn ütles teisipäeval, et ta tahab, et maksuamet uuriks «kõiki inimesi, kes on investeerinud nendesse varifirmadesse või suunanud raha maksuparadiisidesse».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles