Venetsueela president leidis omapärase viisi elektri kokkuhoiuks (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venetsueela president Nicolas Maduro
Venetsueela president Nicolas Maduro Foto: YAMIL LAGE/AFP

Vähemalt järgmiseks kaheks kuuks on Venetsueela elanikele tagatud pikad nädalavahetused, kuna elektri kokkuhoiuks kuulutas president kõik reeded sel perioodil riigipühadeks, kus inimesed ei pea tööle minema.

Kuna pikaajalise põuaperioodi tõttu on kohalike hüdroelektrijaamade jaoks vajaminev veetase jõudnud kriitilise tasemeni, on Venetsueela president Nicolas Maduro otsustanud selle vastu võidelda tööpäevade vähendamisega, vahendab Bloomberg. Nii on kõik reeded aprillis ja mais venetsueellaste jaoks riigipühaks kuulutatud.

Lisaks peavad suuremad ostukeskused ja hotellid minema üle generaatoritele ning vähemalt üheksa tunni ulatuses päevast nendega elektrit tootma. Riigis tegutsevad rasketööstused peavad vähendama oma igapäevast energiatarbimist 20 protsendi võrra. Küll ei ole praegu veel kindel, kas lühendatud töönädal puudutab ainult riigisektori töötajaid või laieneks see ka erasektorile.

«See 60-päevane plaan aitab riigil üle elada keerulise perioodi, kus risk on kõige suurem,» märkis Maduro kolmapäevases teleintervjuus, kutsudes perekondi kõige noorematest liikmetest alates tegema kõik endast oleneva, et plaan õnnestuks. Pikaajalise põuaperioodi taga on eriärasused El  Niño ilmasüsteemis.

Küll aga pole see esimene kord, kus Venetsueela president on otsinud energiasäästuks leevendust riigipühade kaudu. Möödunud kuul said venetsueellased lisaks lihavõtetele kolm vaba päeva, mis peatas praktiliselt nädalaks ajaks igasuguste ettevõtete ja asutuste tegevuse riigis.

Sellega õnnestus säästa 22 sentimeetrit vett Guri tammil, kuhu rajatud hüdroelektrijaam varustab elektriga 75 protsendi ulatuses riigi pealinna Caracast. Kui veetase tammil langeb alla 240 meetri merevee tasemest, peab valitsus elektrijaama sulgema, et see ei kahjustaks turbiinide tööd. Hetkel on see 243 meetrit merevee tasemest.

Reuters vahendab, et paljudele venetsueellastele on uudis tulnud suure üllatusena, kuna inimestel ei ole veel täit selgust selles osas, kuidas vastne energiasäästu reegel näiteks koolide ja supermarketite igapäevatööd mõjutama hakkab. Samuti on opositsioonipoliitikud Maduro plaani tugevalt kritiseerinud, viidates sellele kui puhtalt demagoogilisele võttele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles