Fiat üritab itaallasi korralikult tööle panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiat 500-mudeli kõrval seisab Fiat Groupi tegevjuht Sergio Marchionne.
Fiat 500-mudeli kõrval seisab Fiat Groupi tegevjuht Sergio Marchionne. Foto: Reuters / Scanpix

Üks Itaalia suuremaid ametiühinguid kutsus kokku üleriigilise streigi, kuna Fiat-Chrysleri boss Sergio Marchionne on saavutamas oma eesmärki: seada kodumaistes tehastes sisse paindlikum ja efektiivsem töökorraldus.

Streigiõhutajaks on sõjakas metallitööliste ametiühing Fiom. Kuupäevaks on kirja pandud 28. jaanuar.

Fiom on raevus seetõttu, et Fiatil õnnestus eile sõlmida kolme suure ametiühinguga kokkulepe, mis ekspertide sõnutsi võib täielikult muuta autode tegemise kultuuri Itaalias.

4600 töötajat puudutav leping sai allkirjad Fiati tehases Pomiglianos, Napoli lähedal. Tehas on tuntud tööliste korduvate ja põhjuseta puudumiste poolest.

Pomigliano leping läheb Itaalia ajalukku kui esimene, mis pandi kokku väljaspool riiklike ametiühingureeglite raame. Ekspertide sõnutsi on selles sätestatud ka Fiati põhitehase Mirafiori uue lepingu alused – ning põhimõtteliselt ka tulevikusuunad kogu kohaliku autotööstuse tarvis.

Paika on pandud uued palgareeglid ja tööstaažist tulenevad lisatasud, samuti paindlikum töögraafik kõigi jaoks, kes uute Fiati mudelite kallal tööd tegema hakkavad. Uusi töötajaid hakatakse ilmselt värbama juba jaanuaris.

Torino Mirafiori tehase suhtes on ülalmainituga sarnanev eelleping samuti juba alla kirjutatud ja läheb jaanuari keskel ametiühingutes hääletusele.

Vastutasuks muudatustele töökorralduses – muuhulgas kärbitakse puhkepause ning määratakse põhjuseta puudujatele rangemad reeglid – on Fiat tõotanud investeerida Itaaliasse 2014. aastaks 20 miljardit eurot.

Fiomil on ligikaudu 350 000 liiget, mis võrdub 12 protsendiga Fiati töötajate koguarvust. Sõjakas ühing nimetab Marchionne läbirääkimistaktikat «ebademokraatlikuks».

Marchionne on ähvardanud Fiati, Itaalia suurima eraviisilise tööandja riigist kõige täiega välja kolida, kui detsembri lõpuks kokkuleppele ei jõuta.

Kanada itaallane Marchionne on põhjalikult šokeerinud ja sügavalt raputanud kogu Itaalia ametiühinguliikumist, üritades juurutada USA-stiilis tööharjumusi. Mis peegeldaksid seda, kuidas käib töö Chrysleris.

Itaalia Peaminister Silvio Berlusconi ja tema lähedane liitlane Itaalia Põhjaliigast Umberto Bossi on tervitanud ametiühingutega saavutatud kokkuleppeid ning on samuti seda meelt, et ameerikalik töössesuhtumine oleks Itaalias teretulnud – vasakleeri meelehärmiks.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles