Magusamaks kergitab maiustuste hindu Soomes

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummikommid Ässä Mix kuuluvad Fazeri Lappeenranta tehase toodangu hulka.
Kummikommid Ässä Mix kuuluvad Fazeri Lappeenranta tehase toodangu hulka. Foto: Fazer

Soomes uuest aastast jõustuva magusamaksu tõttu muutub kommipakk mõnekümne eurosendi võrra kallimaks, kommitootjad läbimüügi vähenemist ega Eesti kommirallit ei karda.

Fazeri Lappeenrantas asuvas tehases plaanitakse 2011. aastal toota sama palju maiustusi nagu tänavugi, vahendas YLE.

Riiklik magusamaks tähendab ettevõttele aga ligi 10 miljoni euro suurust lisamaksu aastas. Magusatootjad lisavad selle aga kommipaki hinnale.

Fazerin makeiset Oy tegevjuht Tom Lindblad ei usu, kommide läbimüük uuest aastast oluliselt väheneb. «Oht on olemas, kuid usutavasti jääb müük järgmisel aastal selle aasta tasemele,» ütles ta.

Aastas valmistatakse Fazeri Lappeenrantas asuvas tehases 17-18 miljonit kilogrammi maiustusi. Olulise osa ehk 30 protsenti läheb ekspordiks ja selle pealt magusamaksu ei tasuta.

Enamus Fazeri maiustustest toodetaksegi Lappeenrantas, vaid šokolaadi ja närimiskummi valmistatakse mujal Soomes.

Lindbladi sõnul kallinevad enim lahtiselt müüdavad kaalukommid.

Tegevjuht oletab, et uue maksu tõttu suureneb maiustuste sissevedu. «See võib lükata hoo sisse ebaseaduslikule impordile. Taolist ilmingut võis aimata eelmise magusamaksu ajal,» lisas ta.

Soome kogus magusamaksu aastatel 1926-1999. Alates 2011 kehtima hakkav maks on eelmisest suurem. Kui 1999. aastal tuli kilogrammi pealt tasuda 3,50 marka, siis nüüd 0,75 eurot.

«Siis toodi Euroopa erinevatest paikadest Soome tooteid, mille pealt maksu ei tasutud. Euroopa Liit on nende aegadega võrreldes laienenud, seega on import endisest lihtsam,» mõtiskles ta.

Kauplusel on raske kindlaks teha, kas kommide maaletoojad on makse maksnud või mitte.

Lindblad ei karda, et võimalik kommiralli Eestist oleks ohuks Soome magusatootjatele. «See, et inimesed toovad välismaalt kommi kaasa, on täiesti OK. Tegemist on väikeste kogustega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles