Eestlaste pakiveorobotile sirgub USAs konkurent (video) (2)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakiveorobot Carry
Pakiveorobot Carry Foto: Dispatch

Pakiveoahela viimasele miilile lahendusi pakkuvate ettevõtmiste sekka on USAs üha jõuliselt sirgumas start-up-ettevõte Dispatch, mille maapealsel pakiveorobotil on eestlaste Starshipiga võrreldes palju erinevusi.

Ettevõte teatas eile, et kaasas 2 miljonit dollarit iduinvesteeringuid eesotsas sellise tuntud tegijaga nagu Andreessen Horowitzi partner Chris Dixoniga. Investorite seas on ka Charles Hudson fondist Precursor Ventures.

Dispatch on välja töötamas pakiveorobotit nimega Carry, mis pannakse sarnaselt Starshipi robotiga asub vurama kõnni- ja jalgrattateedel ning on varustatud selleks kaameratega. Kuid on ka olulisi erinevusi.

Näiteks kaalub Carry koguni 45 kilogrammi ja see on tegelikult eelis just võimalikele vargustele mõeldes – iga poisike sellist kobakat õlale ei võta. Starshipi maksimumkaaluks on täislaadungiga aga ligi 30 kilogrammi. Lisaks on sellel robotil neli üksteisest sõltumatut kambrit eri klientide tarvis, mida saab avada aga ikka mobiiliga. Carry on ka Starshipi robotist märgatavalt kõrgem ning mõlemad konkurendid on varustatud lisaks kaameratele nii GPS-iga täpsemaks orienteerumiseks.

Techcrunch’i andmeil on robotil seejuures tehisintelligentsile omane võime ise juba läbitud teekondadest ja situatsioonidest õppida, et järgmistel kordadel samades oludes paremini toimida. San Franciscos tegutsev ettevõte on nüüdseks oma toodet testinud juba üheksa kuud.

The Wall Street Journali teatel on ettevõtte taga kolm IT-visionääri Massachusettsi ja Pennsylvania ülikoolist ning neile lisaks töötab ettevõttes vaid üks palgaline töötaja. Nende nägemuse kohaselt on maapealsete pakiveorobotite suurimaks eeliseks võrreldes inimkulleritega tööjõumaksude tasumise vajaduse puudumine.

Starshipi ärijuht Allan Martinson on BNSile öelnud, et konkurentide tehnoloogiline ja äriline võimekus on eestlaste robotist siiski tunduvalt madalam. Lisaks Dispatchile on ka Leedu start-up-ettevõte Sidewalk teatanud, et arendab poolautonoomset pakirobotit Sidewalk, mille eesmärk on kõnniteid pidi pakke kohale toimetada.

«Nendel kahel firmal on meie ettevõttega selge vahe sees. Nad on väga noore ajaloo ja väikse tiimiga start-up´id,» ütles Starship Technologies ärijuht Allan Martinson BNSile. Martinsoni sõnul ei soovi ta konkurente kuidagi kritiseerida, kuid rõhutab, et Starshipi meeskond on tunduvalt tugevama tehnoloogilsie tausta ja parema finantseeringuga ettevõtte kui Sidewalk ja Dispatch Robotics.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles