Forbesi paljastused Vene superrikaste paleede kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millerhofi palee
Millerhofi palee Foto: novayagazeta.spb.ru

Majandusväljaanne Forbes avaldas fotod Venemaa ülirikaste paleedest, kaasa arvatud 18. sajandi stiilis paleest, mida on ehitatud alates 2000. aastate keskpaigast ning mis siiani tekitab küsimusi.

Müstiline ehitis, mida tuntakse kui Istra palee kerkis Moskvast 52 kilomeetri kaugusele.

Viimase 15 aastaga on oligarhid Vene maapiirkondadesse rajanud üsna palju mõisasid meenutavaid ehitisi, demonstreerides sellega oma varanduse suurust.

Moskvast läände jääva Zukovka küla on üks neist uusrikaste asulatest, kus võib leida igasuguses stiilis maju – keskaegsete kindluste imitatsioone, hiiglaslikke šveitsi alpimajasid ning 19. sajandi villade stiilis maju.

Majade ümber on tavaliselt kolme meetri kõrgune aed ning turvakaamerad.

Kuid majade ja losside omanikud hoiavad madalat profiili ning ei paljasta enda isikut.

2009. aastal avastas amatöörpiloot juhuslikult suure paleekompleksi Moskva lähedase kunstveekogu äärest. Vene press sai sellest haisu ninna ja püüdis teha kindlaks selle omanikku ning miks see hüljatud on.

Õhufotodel on näha, et tegemist on 18. sajandi stiilis paleega, mille juurde kuulub ka hiiglaslik park koos purskkaevude, terasside ja kunstlike küngastega.

Kompleksis on ka külalistemaja, bassein ja jahimaja.

Paleekompleksi kõrval asuvad teiste rikkurite eramud, mis on märksa tagasihoidlikumad – keskmise suurusega Inglise stiilis palee ja keskaegset Jaapani maja meenutav ehitis.

Venemaal levisid jutud, et see müstiline palee kuulub Venemaa riikliku gaasifirma Gazprom juhile Aleksei Millerile. Press ristis selle ruttu Peeter I palee Peterhofi järgi Millerhofiks.

Forbesi andmetel kuulub see hoopis Jordaania päritolu, kuid Venemaal tegutseval ärimehele Ziyad Manasirile, kes lasi selle ehitada oma suurele perele suvilaks.

3200-ruutmeetrine palee on ehitatud Hispaania Palacio Real de La Granja de San Illdefonso eeskujul. Ehitis jäi 2008. aastal majanduslanguse tõttu pooleli. Väidetavalt läks selle ehitamine maksma 30 miljonit dollarit.

Manasir on Venemaa jõukurite seas oma tagasihoidliku 900 miljoni dollariga 78. kohal. Nüüd ei teadvat mees, mida tühjalt seisva ja laguneva paleega peale hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles