Saarte elanikud saavad praamil sõita poole hinnaga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praam Regula Virtsu sadamas.
Praam Regula Virtsu sadamas. Foto: Peeter Langovits

Täna allkirjastas majandus ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts määruse, millega saarte elanikele antakse võimalus osta poole hinnaga nii reisija- kui sõidukipilet ning tehakse teisigi soodustusi.
 


«Uued piletihinnad on õiglased Saaremaa ja Hiiumaa põliselanike suhtes, kelle jaoks on praamiühendus mandriga eluliselt oluline. Otsused, mis puudutavad veoautosid ja busse, peaksid aga aitama elavdada saarte majandus,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Senisega võrreldes hakkavad kehtima järgnevad muudatused:

1. Saare elanikele, kelle elukoht rahvastikuregistri andmete põhjal on Saare või Hiiu maakond, võimaldatakse osta parvlaevadele soodusreisijapilet. Soodustuse suurus on 50 protsenti reisijapileti tavahinnast.

Isikul on võimalik osta sooduspiletit vaid ühel liinil - saarlasel Virtsu-Kuivastu liinil ja hiidlasel Rohuküla-Heltermaa liinil. Soodustuse saamiseks peab isik esitama vedajale ID-kaardi, mille abil on võimalik tuvastada inimese elukoht.

2. Pensionäride, õpilaste ja üliõpilaste soodus-reisijapileti hinda alandati 50 protsendini pileti tavahinnast.

3. Liinibussidega reisivad inimesed saavad õiguse osta parvlaevadele soodus-reisijapileti olenemata rahvastikuregistrijärgsest elukohast. Eesmärk on
propageerida ühistransporti.

4. Saareelaniku sõiduauto üleveohinna soodustust on suurendatud ja see moodustab nüüd 50 protsenti sõiduauto tavahinnast. Varasem soodustuse määr Virtsu-Kuivastu liinil oli ca 30 ja Heltermaa-Rohuküla liinil 40 protsenti.

Isik, kes ostab soodustusega sõidukipileti, saab samaaegselt osta ka saareelaniku soodushinnaga reisijapileti ilma täiendava reisija elukoha kontrollita. Auto omaniku elukoht tehakse kindlaks kliendilepingu sõlmimisel, mille alusel saareelanikud sõidukile sooduspiletit ostavad.

5. Kõikidele veoautodele kehtestati ühtne hind Virtsu-Kuivastu ja Rohuküla-Heltermaa parvlaevaliinidel, mis on võrdne hetkel kehtivate veoauto soodushindadega. Muudatus on sisse viidus eesmärgiga elavdada saarte majandust ja soodustada kaupade vedu nii mandrilt saarele kui ka saarelt mandrile.

6. Kerghaagistele, mille täismass on kuni 750 kg, laiendatakse sõiduautole kohaldatavat soodustust, mis on 50 protsenti haagise tavahinnast. Suurema kui 750 kg täismassiga haagiste hind on hinnakirjas võrdsustatud seni kehtinud veoauto haagise soodushinnaga.

7. Busside (va liinibussid) üleveohinda on vähendatud. Kehtivas hinnakirjas on busside üleveohind võrreldes teiste sõidukitega ebaproportsionaalselt suur. Busside
üleveo hind, mille istekohtade arv on suurem kui 23 koos juhi kohaga, samastatakse kõigil kolmel parvlaevaliinil seni liinibussidele kehtinud üleveo hinnaga.

Busside üleveo hind, mille istekohtade arv on 23 või väiksem ja suvilaautode üleveo hind samastatakse Virtsu - Kuivastu ja Rohuküla - Heltermaa parvlaevaliinidel senikehtinud väikebussi soodushinnaga. Määruse muudatusena bussidele ja suvilaautodele sõiduki soodushinda enam ei kehtestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles