TransferWise sai USAs trahvi

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TransferWise'i uus kontor Tallinnas
TransferWise'i uus kontor Tallinnas Foto: Marek Unt

Eesti-Briti ettevõte TransferWise sai USA New Hampshire’i osariigi pangandusametilt 16 434 dollarit trahvi, kuna vahendas rahaülekandeid selles osariigis litsentsi omamata.

Rahvusvaheliste maksete liigutamisele keskendunud TransferWise kasutas selles osariigis teenuse pakkumiseks aastatel 2014-2015 nimelt kolmandat osapoolt nimega PreCash. See olekski olnud igati legaalne tegevus, kui ettevõte oleks osariigis püsti pannud oma füüsilise kontori või selle olemasolu märkinud, teatab Finacial Time’i ajaveeb FT Alphaville.

Probleem oli selles, et TransferWise kasutas küll teise ettevõtte litsentsi, kuid ajas tegelikult oma äri, millel puudus PreCashi tegemistega igasugune seos.

«PreCash ja Transferwise ei aja isegi samasugust  äri,» ütles Texase pangandusameti õigusbüroo töötaja Brenna McGee.

TransferWise asus probleemide esilekerkimise järel taotlema oma litsentsi ja sai selle novembris 2015 – see oli ühtlasi esimene ühes osariigis saadud litsents ettevõtte jaoks.

TransferWise jõudis sel perioodil teha selle osariigiga seonduvalt küll kõigest 470 tehingut ja teenis nende pealt kokku 16 000 dollarit teenustasu. See teeb seega ühe tehingu pealt võetud tasuks 34 dollarit, mis viitab kas väga kõrgetele teenustasudele (mille vastu ettevõte võitleb) või väga suurtele klientide poolt liigutatud summadele.

Seega tuli pangandusameti otsusel  TransferWise'il kogu osariigis teenitud tulu lihtsalt tagasi maksta.

Trahvi suurus ei ole Transferwise’i jaoks kindlasti märkimisväärselt suur, küll aga märgib ajaveeb, et tema parteriks oleval PreCashil on olnud probleeme  ka varem.

TransferWise’i esindaja Marek Unt ütles juhtumit kommenteerides Postimehele, et 2014. aasta keskpaigast kuni 2015. aasta septembrini ettevõttekoostööpartneriks olnud PreCash on  litsenseeritud makseasutus, kelle abiga saadi pakkuda makseid USAst.

«Pärast Texase osariigi kriitikat PreCashi suunal vahetas aga TransferWise 2015. aasta septembris maksepartnerit,» ütles Unt. «Vastavalt TransferWise’i ja New Hampshire’i osariigi kokkuleppele, mis puudutas PreCashi litsentsi alusel tegutsemist ilma TransferWise’i füüsilise kohalolekuta osariigis, tagastasime vabatahtlikult klientide teenustasud tegutsemisperioodi jooksul.»

Maksepartnerite abiga tegutsemine on Undi sõnul USAs tavapraktika. «Ometi on TransferWise'i huvides omada iseseisvat litsentsi kõigis USA osariikides, et saaksime klientidele pakkuda teenust parimatel tingimustel. Litsentside hankimine läheb edukalt. Osariikides, kus meil aga veel litsentsi pole, peame kasutama maksepartneri abi,» lisas ta.

Undi kinnitusel TransferWise’i äritegevust ja kasvuplaane USA turu suhtes see otsus ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles