Nordea panka ähvardab Panama skandaali tõttu hiiglaslik trahv

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea panga peakontor.
Nordea panga peakontor. Foto: TT News Agency / Scanpix

Põhjamaade pangakontsern Nordea võib saada seoses Panamas ilmsiks tulnud paljastustega trahvi viis-kuus miljardit Rootsi krooni (539-647 miljonit eurot), sest firmal on rikkumisi ka varasemast ajast, ütles Rootsi finantsinspektsiooni (FI) esindaja Christer Furustedt.

2010. aastal kritiseeris FI Nordeat ebapiisava aruandluse ja rahapesu vältimise meetmete eest, kirjutab Kauppalehti.

2013. aasta kevadel sai pank 30 miljonit krooni trahvi, kuna pangas leiti suuri puudujääke rahapesu tõrjumisel. 2015. aasta kevadel sai pank samal põhjusel 50 miljonit trahvi. Samal aastal paljastas Seura, et Nordeal on 30 aastat olnud filiaal Caymani saartel. See teenindas Põhjamaade firmasid ja nende tütarfirmasid Põhja-Ameerikas.

Panama materjalide kohaselt on Nordea Luksemburgi tütarfirma loonud aastail 2004-2014 klientidele ligi 400 maksuparadiisifirmat.

Rootsi ajalehe Svenska Dagbladet analüüsis arvatakse, et kui Nordea oleks olnud väiksem pank, oleks FI selle juba tegevusloast ilma jätnud. FI on teinud Nordeale ühe avaliku hoiatuse.

Rootsi televisioon (STV) on Panama Mossack Fonseca õigusbüroost väljaimbunud materjalide põhjal saanud teada, et Nordea pank on maksuparadiiside kaudu laenanud suure summa ka Kasahstani miljardärile Seržan Žumašovile, kes on riigi presidendi Nursultan Nazarbajevi lähedane liitlane.

Kasahstani peetakse eriti korrumpeerunud riigiks. Viidates pangasaladusele, teatas Nordea, et ei saa seda teadet kommenteerida.

Samamoodi on Nordea andnud viimastel aastatel kolm miljardit Rootsi krooni laenu ühele Moskva ehitusprojektile.

Rootsi rahaturuminister Per Bolund nimetas Nordea tegevust murettekitavaks. Ta pidas vajalikuks, et pank parandaks kiirelt oma tegevust ja taastaks maine. Pank laenab ju raha, mida tavalised kliendid paigutavad oma kontole. Ilmselt paljud kliendid ei taha, et nende raha niimoodi kasutatakse, ütles Rootsi pangaekspert Jakob König.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles